Na hlavný obsah

Cestu pod Strečnom opravujú po nociach. Vyššie náklady sa môžu v konečnom dôsledku vrátiť, tvrdí odborník

Oprava vozovky je súčasťou zmeny organizácie dopravy.

Cestu pod Strečnom opravujú po nociach. Vyššie náklady sa môžu v konečnom dôsledku vrátiť, tvrdí odborník
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na ceste pod Strečnom začali s opravou vozovky. Cestári v noci odfrézovali v smere od Martina do Žiliny prvý úsek v dĺžke asi dvetisíc metrov. Oprava vozovky je súčasťou zmeny organizácie dopravy.

Na ceste pod Strečnom začali s prácami v stredu (3. 5.) večer a skončili skoro ráno. Premávku viedli striedavo v jednom jazdnom pruhu. Nočné opravy ciest sú na Slovensku skôr výnimkou, ktorú však motoristi ocenili, aj keď museli istý čas postáť.

„Konečne to robia tak ako by sa to malo robiť. Tak ako to robia v lepších európskych krajinách,“ uviedol jeden z vodičov.

„Aj za nejaké príplatky, nech si chlapi zarobia. Takže si myslím, že je to šetrnejšie voči nám vodičom,“ dodal iný vodič.

Častým argumentom, prečo sa nerobí v noci sú vyššie náklady. Správca cesty však nočné príplatky aj pomalší postup prác v tomto prípade akceptoval. Dôležitá bola aj zhoda s orgánmi, ktoré dopravné obmedzenia povoľujú.

Nočnému opravovaniu cesty pod Strečnom sa venoval redaktor RTVS Vlado Záborský:

„Dodávateľ na seba musí prevziať regulovanie dopravy, zabezpečenie bezpečnosti na pracovisku,“ priblížil riaditeľ Investičnej výstavby a správy ciest Žilina Ivan Brečka.

Práce by mali ukončiť 10. júna

Odborník tvrdí, že vyššie náklady na nočné práce sa môžu v konečnom dôsledku vrátiť. „Úspora času aj pri výpočte socioekonomických benefitov je veľmi výrazná položka a ja som presvedčený, že vlastne ten prínos toho, že tie dopravné kolapsy tam budú minimálne je oveľa väčší,“ myslí si riaditeľ Výskumného ústavu dopravného Ľubomír Palčák.

Hoci práce naplánovali na noc, polícia ich počas niektorých dní nepovolila. „Máme tu nejaké sviatky, piatok, utorok po predĺženom víkende kedy sa očakáva, že tá intenzita bude omnoho vyššia aj možno v tých večerných alebo skorých ranných hodinách,“ priblížil zástupca riaditeľa Krajského dopravného inšpektorátu Žilina Marián Večerík.

Harmonogram práce nastavili do 10. júna. Opraviť sa má vyše päť kilometrov cesty a potom na celom úseku pribudne nové dopravné značenie. Ak to umožní počasie, investor s dodávateľom sa budú snažiť termín skrátiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny