Na hlavný obsah

Chorvátsko chce zaviesť nový poplatok pre turistov. Niektorí dovolenkári ho zaplatia viackrát

Ide o takzvanú ekologickú daň.

Chorvátsko chce zaviesť nový poplatok pre turistov. Niektorí dovolenkári ho zaplatia viackrát
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Chorvátsko plánuje zaviesť takzvanú ekologickú daň pre návštevníkov krajiny. Obľúbená dovolenková destinácia Slovákov tak reaguje na nadmerný turizmus v niektorých lokalitách. Informujú o tom viaceré chorvátske médiá, ktoré sa odvolávajú na informácie portálu Večernji list.

Podľa doterajších informácií by o výške dane či o jej zavedení rozhodovať samotné mestá. Chorvátske ministerstvo cestovného ruchu odhaduje, že výška poplatku by sa mohla pohybovať od jedného do troch eur za deň. Rozhodovať by mali aj o období, kedy sa bude táto daň platiť. Ráta sa s tým, že niektoré ju zavedú len v období hlavnej turistickej sezóny.

Daň sa má vzťahovať aj na jednodňové výlety. Dovolenkári by je teda mohli zaplatiť v každom meste, ktoré navštívia.

Podrobnosti o novej ekologickej dani prezradila tamojšia šéfka rezortu cestovného ruchu Nikolina Brnjacová v rozhovore pre Večernji List. Uviedla, že Chorvátsko neuvažuje o plošnom zavádzaní tohto poplatku, čo znamená, že jeho zavádzanie nebude ani povinnosťou.

„Je na rozhodnutí miestnych orgánov, ktoré môžu, ale nemusia zaviesť ekologickú daň. Faktom je, že niektoré lokality sú preplnené a pre niektoré sú denní návštevníci veľkým problémom. Nadmerným turizmom trpí nielen život miestnych obyvateľov, ale aj kultúrne a prírodné bohatstvo,“ vysvetlila Brnjacová.

Ministerka doplnila, že cestovný ruch by sa podľa nej nemal vyvíjať na úkor miestnych. Týmto smerom sa preto uberá prvý zákon o cestovnom ruchu. Prvý návrh o zavedení ekologickej dane by mali verejnosti predstaviť ešte pred letom.

Nejde o európsku novinku

Akási turistická daň nie je v Európe žiadnou novinkou. Barcelona špeciálny poplatok zaviedla ešte v roku 2012. Druhé najväčšie mesto Španielska tak chcelo prilákať „kvalitnejších“ návštevníkov.

Samotné mesto si od apríla 2023 účtuje 2,75 eura na deň. Ďalší poplatok potom platia turisti za ubytovanie alebo plavbu loďou. Výška sumy sa líši aj od typu hotelu a od počtu strávených nocí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet