Na hlavný obsah

Chránený živočích vytláča chránený lesný ekosystém: Bobor ničí vzácny les a v ňom vyše 150-ročné jedle

Ten postupne zaniká.

Chránený živočích vytláča chránený lesný ekosystém: Bobor ničí vzácny les a v ňom vyše 150-ročné jedle
Ilustračná snímka ohlodaného stromu od bobra. Foto: RTVS

Kolónia bobra sa v jednej z tatranských rezervácií udomácnila natoľko, že zaplavila vzácny les. Znamená to jeho postupný zánik. Chránený živočích tak vytláča z územia tiež chránený lesný ekosystém – prírodnú rezerváciu Jedliny.

Približne 150-ročnú jedľu natočil štáb RTVS vlani v auguste. Vtedy bola len ohlodaná bobrom, dnes už je na jej mieste len peň. Poškodený strom ohrozoval ľudí na blízkej cyklotrase, preto ho museli zrezať. A nebol jediný. „Z tejto strany tri kusy, tie hrubé a z druhej strany šesť kusov,“ vysvetlil konateľ spoločnosti Lesy mesta Spišská Belá František Pisarčík.

To, že sa v prírodnej rezervácii Jedliny usídlila bobria kolónia, je vidieť na každom kroku. Nájdete tu ohlodané stromy aj bobrie hrádze. Lesník František Pisarčík s ťažkým srdcom vysvetľuje, že čo nenahlodal bobor, vysychá v zatopenej pôde. Ochranári takúto aktivitu bobrov v tejto lokalite tiež nečakali.

„Sme prekvapení, že im chutia. Väčšinou vyhľadávajú mäkšie dreviny, ako sú vŕby, osiky či topole,“ dodal riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

Lesy mesta Spišská Belá škodu vlani vyčíslili na 82-tisíc eur. „Zatiaľ ujma nie je ešte vyplatená a žiadosť sa podávala v roku 2022,“ uviedol Pisarčík. „Každý jeden prípad posudzujú odborníci zo Štátnej ochrany prírody. V roku 2022 boli za škody spôsobené bobrom takto vyplatené náhrady vo výške takmer 28-tisíc eur,“ vysvetlil hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Ivana Ratkovská:

Univerzálna odpoveď neexistuje

Pri otázke, či chrániť bobra lebo 150-ročný jedľový les, univerzálnu odpoveď nečakajte. „Celospoločenská hodnota takej jedle je 10-tisíc eur, hodnota bobra je 1 500 eur,“ priblížil lesník Pisarčík. „Jedle tu máme 150-ročné a staršie, ale bobor tu 150 rokov nebol,“ povedal Majko.

Podľa Pisarčíka tieto jedle prežili obidve vojny i veternú kalamitu. „Následkom rozdielnych názorov na ochranu chránených druhov doplatili na to práve jedle,“ skonštatoval Pisarčík. Riaditeľ správy národného parku Majko priblížil, že situáciu monitorujú, ale nerobia zbytočnú paniku.

Obe strany sa dohodli, že v jeseni zrušia niektoré bobrie hrádze, aby zachránili najvzácnejšie jedle. Menej vzácnu časť lesa nechajú bobrom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny