Na hlavný obsah

Členstvo v EÚ Slovensku potvrdilo, kam hodnotovo, kultúrne a historicky patrí, uviedol Káčer

Do 15-člennej EÚ Slovensko vstúpilo 1. mája 2004.

Členstvo v EÚ Slovensku potvrdilo, kam hodnotovo, kultúrne a historicky patrí, uviedol Káčer
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Členstvo v Európskej únii (EÚ) Slovensku neprinieslo iba ekonomické výhody či prosperitu, ale tiež potvrdilo, kam hodnotovo, kultúrne a historicky patrí. Uviedol to v pondelok (1. 5.) dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer pri príležitosti 19. výročia vstupu Slovenska do EÚ.

„V prvých rokoch po našom vstupe do Únie sme zvykli zdôrazňovať najmä ekonomické prínosy členstva – koľko peňazí dostávame z eurofondov alebo koľko tovarov vyvážame do európskych krajín. Vojna na Ukrajine nám však ukazuje, že naše členstvo v EÚ nie je ani zďaleka len o tom. EÚ potrebujeme aj preto, aby sme boli tam, kam historicky, kultúrne a hodnotovo patríme. Únia je dnes pre nás viac než kedykoľvek predtým najmä o mieri, stabilite, bezpečnosti a slobode,“ skonštatoval.

Káčer označil vstup Slovenska do EÚ za dôležitý impulz k posilneniu demokracie a zlepšeniu životných podmienok občanov SR.

„V kontexte aktuálnych výziev môžeme vnímať reálny význam našej západnej orientácie a nášho členstva v Únii, ako spoločenstva, ktoré je pripravené čeliť aj náročným obdobiam. Práve tieto krízy poukázali na jednotu a silu Európskej únie,“ povedal.

Slovensko sa podľa jeho slov zaradilo medzi krajiny, ktoré sú v EÚ najviac integrované. Poukázal pritom, že SR v roku 2007 vstúpila schengenského priestoru, v roku 2009 prijala euro a v roku 2016 prvýkrát predsedala Rade EÚ.

Benefity a investície

Členstvo v Európskej únii (EÚ) prináša Slovensku mnohé praktické benefity aj miliardové investície. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová.

„To najdôležitejšie je nevyčísliteľné. Sme súčasťou jedného z najúspešnejších mierových projektov v dejinách, ktorý stáročia konfliktov vystriedal za spoluprácu, obchod, voľný pohyb a najmä slobodu a demokraciu,“ povedala.

Hlava štátu skonštatovala, že nemusíme bezvýhradne súhlasiť so všetkým. No podstatné je, že EÚ spolutvoríme a sedíme za stolom ako rovnoprávny člen. „Máme možnosť hlasovať, vetovať, navrhovať a vyjednávať o podobe našej spoločnej budúcnosti,“ dodala.

Slová premiéra

Slovensko za posledné roky dokázalo, že nie je len mladším súrodencom ostatných členských krajín. Je rovnocenným partnerom s konkrétnymi riešeniami, ako prispieť k silnej a odolnej Európskej únii (EÚ). Uviedol to v pondelok (1. 5.) dočasne poverený premiér Eduard Heger.

„Už 19 rokov sme plnohodnotným členom Európskej únie, ktorá je našou rozšírenou vlasťou. Pristupujme k nej nielen ako k zdroju príležitostí, ktoré nám otvorila, ale aj ako k domovu, o ktorý sa aj my musíme starať,“ skonštatoval na sociálnej sieti.

EÚ podľa jeho slov ukázala, že je viac ako len politické a ekonomické zoskupenie. „Miera solidarity, odhodlania a jednoty nikdy nebola citeľnejšia ako počas kríz, ktorým spoločne čelíme,“ povedal.

Podotkol, že pokiaľ budeme „udržiavať pri živote“ silné hodnoty, na ktorých je EÚ postavená, budeme nezlomní. „Verím, že toto je silnou motiváciou pre všetky ďalšie krajiny, ktoré sa k nám chcú pripojiť. Budú vítané,“ dodal.

Významný posun aj pre obranu a bezpečnosť

Počas 19 rokov v EÚ sa Slovensko aktívne zapájalo do riešenia spoločných otázok v oblasti bezpečnosti a obrany, plnenia záväzkov v rámci medzinárodného krízového manažmentu, ako aj do viacerých iniciatív Únie, napríklad Stálej štruktúrovanej spolupráce EÚ v oblasti obrany (PESCO) alebo Európskeho obranného fondu. V pondelok o tom informovala hovorkyňa ministerstva obrany (MO) Martina Kakaščíková.

„Členstvom v Európskej únii sme získali množstvo výhod, avšak hneď od nášho vstupu do EÚ bolo ambíciou a prioritou SR aktívne prispievať k medzinárodnej bezpečnosti, čo realizujeme aj vojenskými príspevkami do operácií a misií,“ uviedol minister Naď.

V rámci medzinárodného krízového manažmentu EÚ sa v súčasnosti príslušníci Ozbrojených síl SR zúčastňujú na dvoch operáciách a misiách pod velením EÚ, a to na operácii EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine a pozorovateľskej misii EUMM v Gruzínsku.

„Svoju dôležitú úlohu EÚ potvrdzuje aj počas vojny Ruska proti Ukrajine. Vďaka nástrojom Únie je preplácaná naša pomoc pre našich ukrajinských priateľov a pod jej patronátom tiež prebieha vojenská asistenčná misia EÚ pre Ukrajinu (EUMAM). Doktorej tej sa od minulého roka aktívne zapája aj Slovensko,“ povedal minister Naď.

Doplnil, že Slovensko už dostalo z Európskeho mierového nástroja (EPF) finančnú kompenzáciu za pomoc Ukrajine vo výške 82 miliónov eur.

Tieto prostriedky rezort obrany použije na nákup munície a nových technológií pre Ozbrojené sily SR. Minister Naď však spomenul aj iniciatívu EÚ na urýchlenie obstarávania delostreleckej munície pre Ukrajinu a rozšírenie výrobných kapacít za účelom doplnenia vlastných zásob tejto munície, na ktorej taktiež participujeme.

Téme sa venovala aj redaktorka RTVS Barbora Bodáková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko