Na hlavný obsah

Čo v Banskej Štiavnici nezničil oheň, ohrozuje dážď. Ochranu Berggerichtu spomaľuje byrokracia

Dočasná ochrana nevydržala nápor počasia.

Čo v Banskej Štiavnici nezničil oheň, ohrozuje dážď. Ochranu Berggerichtu spomaľuje byrokracia
Na snímke je poškodená budova Berggerichtu v Banskej Štiavnici. Foto: RTVS

To čo nezničil oheň, teraz ohrozuje dážď. Historický Berggericht v Banskej Štiavnici stále dostatočne nezabezpečili proti vplyvom počasia. Spomaľuje to byrokracia.

Požiar v Banskej Štiavnici poškodil sedem historických budov. Všetky budovy v správe mesta a súkromných vlastníkov prekryli rýchlejšie ako budova Berggerichtu, ktorá má v rukách štát . Ani dva mesiace po požiari objekt dostatočne neochránili.

„Čo ma mrzí je ten nedoriešený, neprekrytý Berggericht, alebo slabo prekrytý, kde celý týždeň prší do tej pamiatky,“ povedala primátorka Banskej Štiavnice Zuzana Denková.

Ohrozeným budovám v srdci Banskej Štiavnice sa v reportáži venoval redaktor RTVS Lukáš Urbašík:

„My sme v tom čase nedisponovali finančnou hotovosťou, aby som ja mohla podpísať ako zástupca vernej inštitúcie takúto objednávku,“ pokračovala Denková

Slovenské banské múzeum muselo najprv absolvovať verejné obstarávanie. Takýto proces je však zdĺhavý a budovu medzitým naďalej poškodzujú nepriaznivé vplyvy počasia.

„By sme tiež, samozrejme boli veľmi radi, keby ten proces verejného obstarávania nebol taký byrokratický, keby sa to dalo nejakým spôsobom zjednodušiť,“ skonštatovala Denková.

Fólie nedokázali odolávať počasiu

Podľa vyjadrenia ministerstva budovu zabezpečili proti vniknutiu dažďovej vody, keď strechu prikryli plastovými fóliami. Tie však nedokázali odolávať poveternostným podmienkam tak ako dočasné drevené strechy ostatných zhorených budov.

„Ministerstvo životného prostredia SR podniká všetky kroky na to, aby opravy na budove Slovenského banského múzea postupovali čo najrýchlejšie, no zároveň čo najhospodárnejšie,“ uviedol envirorezort vo vyhlásení.

Envirorezort tvrdí, že verejné obstarávanie ukončil minulý týždeň. Sanačné práce začnú až po podpísaní zmluvy so zhotoviteľom, o čo sa má postarať Slovenské banské múzeum.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny