Na hlavný obsah

Ďalší balík protiruských sankcií by mal dosiahnuť, aby sa doterajšie embargá neobchádzali

Na Rusko sa chystá jedenásty sankčný balík Európskej únie.

Ďalší balík protiruských sankcií by mal dosiahnuť, aby sa doterajšie embargá neobchádzali
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na Rusko sa chystá jedenásty sankčný balík Európskej únie. Mal by dosiahnuť, aby sa doterajšie embargá neobchádzali. Napríklad vývoz do tretích krajín, ako sú Čína alebo Kazachstan. Práve cez tieto štáty sa tovar dostáva do Ruska.

Koniec obchodovania s Ruskom cez tretie krajiny. Európska komisia chce v novom balíku rozšíriť sankcie na štáty, ktoré Moskve pomáhajú s obchádzaním reštrikcií.

„Napríklad pokročilé technologické produkty alebo súčiastky do lietadiel, ktoré mieria do tretích krajín cez Rusko, už neskončia v rukách Kremľa,“ priblížila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Analytik vysvetľuje, ako môže mať napríklad predaj chladničiek priamy dosah na potenciál ruskej armády na Ukrajine. Tým, že rastie vývoz bielej techniky do krajín, ako sú Arménsko, Kazachstan či Turecko.

„Z týchto krajín potom buď tie chladničky samotné alebo niektoré ich časti smerujú do Ruska. Tam môžu byť súčasťou dokonca aj menej pokročilej vojenskej techniky. Takže je to záležitosť, ktorá má dokonca priamy dosah na to, aké sú možnosti a aký je potenciál Ruska ďalej bojovať na Ukrajine,“ vysvetlil hlavný ekonóm Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Jedenástemu sankčnému balíku proti Rusku sa venovala redaktorka RTVS Viktória Bellová:

Najväčšiu nevôľu vyjadrila Čína

Najväčšiu nevôľu vyvolal návrh Európskej komisie v Číne. Zahŕňa totiž osem čínskych a hongkonských spoločností, ktoré obviňuje z dovozu citlivého tovaru do Ruska. „Čína podnikne nutné kroky na pevnú ochranu oprávnených záujmov čínskych spoločností,“ uviedol minister zahraničných vecí Číny Čchin Kang.

Podobné slová sú podľa analytika snahou Pekingu pôsobiť asertívne, a teda, že sa nepodvoľuje Západu. „Ja si neviem predstaviť, že by Čína riskovala stratu tak významného obchodu, ako je obchod so Západom, pre tak relatívne nevýznamný obchod s Ruskom,“ dodal.

Keďže si niektoré členské krajiny 27-čky nechcú pohnevať práve Čínu či Turecko, odsúhlaseniu balíka zrejme budú predchádzať zdĺhavé diskusie. Jednomyseľne sa na ňom musia zhodnúť všetky členské štáty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet