Na hlavný obsah

Ďalší medveď v nezvyčajnej lokalite. Obce pri Nitre varujú občanov aj turistov

Šelmu zachytili viaceré fotopasce.

Ďalší medveď v nezvyčajnej lokalite. Obce pri Nitre varujú občanov aj turistov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ďalší medveď na západe Slovenska. Ochranári a poľovníci zaznamenali našu najväčšiu šelmu v pohorí Tribeč – pohybuje sa medzi Nitrou a Topoľčanmi. Náznaky pohybu medveďa v okolí si všimol dobrovoľný ochranca prírody neďaleko Kovariec.

„Je to taký okolo 120 kg medvedík, ktorý sa teda doteraz správa veľmi slušne. V Kovarciach bol v blízkosti turistického chodníka, väčšinou sa od tých turistických chodníkov zdržiava ďalej,“ priblížil ochranár Viktor Mlynek zo Správy chránenej krajinnej oblasti Ponitrie.

Šelmu už na viacerých miestach zaznamenali aj poľovnícke fotopasce. Ľudia na medveďa upozornili opakovane medzi obcami Súlovce, Oponice, Kovarce a Krnča. Šeliem pritom môže byť aj viac.

Téme sa v regionálnych správach RTVS venovala redaktorka Jana Obrancová:

„Hentoho veľkého sme videli dole. Odtiaľto schádzal z kameňolomu na druhú stranu na Súlovce. Toho sme videli, aj tohto mladého. To bol, čo ja viem, ročák to mohol byť. Išiel od kostolíka stredom role sem do Hôrky,“ uviedol dobrovoľný strážca prírody Dušan Šiška.

V regióne je pritom viacero turistických chodníkov aj zrúcanina hradu. „Obyvateľov obce sme upozornili. Vyzývame turistov, ktorí navštevujú náš hrad, aby boli maximálne opatrní,“ zdôraznil starosta Oponíc Milan Gál.

Výskyt medveďov v oblastiach, kde sa bežne nepohybujú, môže súvisieť najmä s prebiehajúcou medveďou rujou. Tá potrvá do konca júla.

„Hlavne v noci, skoro ráno alebo neskoro večer treba byť opatrný. Takisto obzvlášť treba byť ostražitý v neprehľadnom teréne. Je veľmi dôležité, aby sme medveďa neprekvapili v nejakej bezprostrednej blízkosti,“ ozrejmil generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody SR Dušan Karaska.

Na západe Slovenska sú medvede zväčša raritou, najmä v posledných piatich rokoch sa však vyskytujú čoraz častejšie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny