Na hlavný obsah

Ďalšia streľba v Texase: Ozbrojenec zastrelil osem ľudí pred nákupným centrom, sedem ďalších zranil

Strelca zabil zasahujúci policajt.

Ďalšia streľba v Texase: Ozbrojenec zastrelil osem ľudí pred nákupným centrom, sedem ďalších zranil
Ľudia držia ruky nad hlavami, keď vychádzajú po streľbe z nákupného centra v meste Allen pri Dallase. Foto: TASR/AP

Osem ľudí zastrelil v sobotu (6. 5.) v nákupnom centre v americkom štáte Texas ozbrojenec, ktorého zabil zasahujúci policajt. Sedem ďalších ľudí strelec zranil, traja z nich sú v kritickom stave. Oznámili to úrady v meste Allen pri Dallase, informovala agentúra AP a televízia CNN.

Streľba sa odohrala popoludní miestneho času pred budovou nákupného centra Allen Premium Outlets. Z miesta v panike utekali stovky nakupujúcich. Video šíriace sa po internete zachytáva ozbrojeného muža, ktorý vystupuje z vozidla a hneď začne strieľať na ľudí na chodníku. Na nahrávke počuť vyše 30 výstrelov.

Veliteľ mestského hasičského zboru Jonathan Boyd novinárom povedal, že na mieste činu prišlo o život sedem ľudí vrátane strelca. Dvaja ďalší zomreli po prevoze do nemocnice. Oblastná nemocničná sieť uviedla, že ošetruje osem zranených vo veku päť až 61 rokov.
Mesto Allen sa nachádza asi 40 kilometrov severne od centra Dallasu, má približne 105 000 obyvateľov.

Biely dom oznámil, že o streľbe informovali prezidenta Joea Bidena a že federálna vláda ponúkla miestnym predstaviteľov podporu. Republikánsky guvernér Texasu Greg Abbott, ktorý podpísal zákony zmierňujúce obmedzenia týkajúce sa strelných zbraní, označil sobotňajšiu streľbu za „nevýslovnú tragédiu“.

Je to 199. hromadná streľba od začiatku roka

V Spojených štátoch dochádza tento rok v hromadným vraždám s ohromujúcou frekvenciou, v priemere približne raz za týždeň, vyplýva zo spoločnej analýzy agentúry AP a denníka USA Today.

Sobotňajší útok je tiež 199. hromadnou streľbou v USA od začiatku roka 2023, ukazujú údaje skupiny Gun Violence Archive, ktorá takého činy definuje ako streľbu s najmenej štyrmi zranenými alebo zabitými ľuďmi, nerátajúc útočníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet