Na hlavný obsah

Ďalšie zdražovanie v Bratislave: Po MHD stúpnu úhrady v domovoch dôchodcov

Zvyšovať sa budú aj niektoré dane.

Ďalšie zdražovanie v Bratislave: Po MHD stúpnu úhrady v domovoch dôchodcov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Obyvatelia aj návštevníci hlavného mesta si po novom za služby priplatia. Okrem cien MHD, zvýši mesto aj daň z ubytovania, školné v základných umeleckých školách, vstupné na športoviská, či kultúrne podujatia, poplatky mestského pohrebníctva Marianum, ale aj úhrady v zariadeniach pre seniorov.

Platby za sociálne služby, ktoré sa nemenili dvanásť rokov, stúpnu približne o 25 percent. Priemerná cena pobytu v týchto zariadeniach sa tak dostane na 383 eur na mesiac.

„Medzi rokmi 2013 až 2022 náklady na ich prevádzku vzrástli o 116 percent. Poplatky sa po zvýšení dostanú na úroveň poplatkov v iných mestách, ako napríklad Trnava, alebo Nitra a stále budú nižšie, ako poplatky v niektorých zariadeniach prevádzkovaných mestskými časťami,“ uviedla hovorkyňa mesta Dagmar Schmucková.

Zdražovaniu v Bratislave sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Natália Krížová:

Pre zvýšenie cien si pobyt v zariadení 29 percent klientov nebude môcť z dôchodku dovoliť. Tento rozdiel bude musieť zariadeniam doplatiť rodina. Podľa predsedníčky Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb, stále je však táto cena minimálna oproti nákladom, ktoré majú príbuzní klientov ubytovaných v súkromných zariadeniach.

„Posledný nový zákon založil diskrimináciu prijímateľov sociálnych služieb rozdelil ich na dve polovice a tí u verejných, niekedy im stačil dôchodok a zvyšok sa doplácal na zabezpečenie služby z peňazí nás všetkých, z peňazí kraja daného, alebo mesta,“ povedala predsedníčka asociácia poskytovateľov sociálnych služieb Anna Ghannamová.

Na porovnanie – klienti a ich rodiny si v neverejných zariadeniach v Bratislave zaplatia za mesiac viac ako 1 200 eur. „Je to výsledok zvyšovania nákladov, všetkých nákladov, nie len energií, pretože po energiách sa zvyšuje úplne všetko. Všetky tovary a služby a najmä tu máme neuveriteľný tlak na zvyšovanie miezd,“ vysvetlila Ghannamová.

Napriek zdražovaniu bude musieť mesto Bratislava šetriť. Magistrát zruší desiatky pracovných miest, spomalí obnovu športovísk, budov, chodníkov, ale aj rozvoj sociálnych služieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny