Na hlavný obsah

Daňová úľava pre matky a mladých ľudí z Matovičovej dielne neprešla do druhého čítania

Týkať sa mala matiek s deťmi do 15 rokov a mladých do 25 rokov.

Daňová úľava pre matky a mladých ľudí z Matovičovej dielne neprešla do druhého čítania
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok (18. 5.) neposunuli do druhého čítania návrh novely zákona o dani z príjmov poslanca Igora Matoviča (OĽANO). Matky detí do 15 rokov a mladí do 25 rokov by od budúceho roka podľa návrhu nemali platiť daň z príjmu do určitej hranice. V roku 2024 to malo byť približne dvetisíc eur mesačne.

Navrhoval tiež zrušiť časové obmedzenie vyplácania zvýšeného daňového bonusu 140 eur iba do decembra 2024, ako to platí v súčasnosti. Za návrh hlasovalo 57 zo 144 prítomných poslancov.

Špeciálna úprava sa mala vzťahovať na matku dieťaťa do dovŕšenia 15. roku, ktorá toto dieťa porodila a žije s ním v domácnosti. Ale aj na fyzickú osobu do dovŕšenia 25. roku okrem tých, ktorí si ako živnostníci uplatňujú paušálne výdavky.

Ich ročná nezdaniteľná časť základu dane mala predstavovať 16-násobok priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR dva kalendárne roky pred príslušným zdaňovacím obdobím.

V roku 2024 podľa návrhu táto nezdaniteľná suma mala predstavovať 20 864 eur ročne alebo 1 738,66 eur mesačne. Pri zohľadnení sociálnych a zdravotných odvodov by tak vybrané skupiny neplatili daň z príjmu z mesačnej hrubej mzdy približne do 2 000 eur, vyčíslil predkladateľ.

„Ženy, ktoré sa rozhodnú stať matkami, vedia, že spoločnosť ich za roky venované výchove detí odmení tým, že budú mať výrazne nižšie platy ako muži a ženy bez detí. Návrhom zákona túto krivdu naprávame,“ konštatoval Matovič v dôvodovej správe. Oslobodením od daní chce tiež motivovať mladých ľudí zostať žiť a pracovať na Slovensku.

Ministerstvo financií v stanovisku upozornilo, že návrh bude mať negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy. Pričom tento vplyv nie je vyčíslený a neuvádza ani zdroj krytia znížených príjmov. Podľa odhadu rezortu financií by vplyv návrhu mohol byť v roku 2024 v sume 458 miliónov eur.

Matovič sa nevzdá

Matovič v reakcii na neposunutie jeho návrhu do druhého čítania povedal, že neplatenie dane z príjmov pre matky s deťmi do 15 rokov bude hnutie OĽANO presadzovať aj v najbližšom období, a to napriek odmietnutiu v parlamente.

„Naše hnutie urobí všetko, aby na konci ženy – matky s deťmi do 15 rokov dane z príjmov na Slovensku neplatili. My tento návrh presadíme. Cestu, ktorú si k tomu zvolíme, predstavíme v najbližších dňoch alebo týždňoch, ale určite matky v štichu nenecháme,“ zdôraznil Matovič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika