Na hlavný obsah

Dánska premiérka je vážnou kandidátkou na nového šéfa NATO

Jens Stoltenberg z postu odstúpi v septembri.

Dánska premiérka je vážnou kandidátkou na nového šéfa NATO
Dánska premiérka Mette Frederiksenová. Foto: TASR/ANSA

Dánska premiérka Mette Frederiksenová je novým vážnym kandidátom na funkciu šéfa Severoatlantickej aliancie po tom, čo súčasný generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v septembri odstúpi z funkcie. Na analýzu týždenníka Politico upozornil spravodajca TASR.

Šance Frederiksenovej stúpli po tom, čo nedávno dostala pozvanie na návštevu Bieleho domu. Najvyššia funkcia v NATO je tradične vyhradená pre Európanov, vyžaduje si však odobrenie Washingtonu a býva zvykom, že administratíva USA „preveruje“ kandidátov na túto funkciu ešte pred ich nomináciou.

Washington potvrdil, že prezident Joe Biden budúci mesiac prijme Frederiksenovú. Podnietilo to v centrále NATO úvahy, či sa USA nechystajú podporiť dánsku premiérku v prípadnej kandidatúre na post šéfky NATO.

Stoltenberg by mal opustiť svoj post, ktorý zastáva od októbra 2014, koncom septembra tohto roku. Je ale možné, že zostane slúžiť aj o niekoľko mesiacov dlhšie, ak sa spojenci včas nedokážu dohodnúť na jeho náhrade.

Kandidátka má výhodu, ale aj nevýhodu

Vzhľadom na to, že všetci doterajší šéfovia NATO boli muži, existuje silný tlak na zvolenie prvej ženy, píše Politico.

Výhody v tomto smere majú politici a političky s premiérskymi skúsenosťami, čo Frederiksenová spĺňa. Dánsko zároveň vnímajú ako stredne veľkú krajina v rámci Aliancie, silného podporovateľa Ukrajiny. Avšak zároveň nemá povesť „jastraba“, ktorý sa spája s niektorými krajinami na východnom krídle NATO.

Politico s odkazom na vyjadrenia viacerých nemenovaných diplomatov z prostredia NATO uviedol, že dánsku premiérku vnímajú ako „vážneho kandidáta“ na túto funkciu.

Dánska premiérka Mette Frederiksenová počas stretnutia s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou v Kodani.
Dánska premiérka Mette Frederiksenová počas stretnutia s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou v Kodani.Foto: TASR/Martin Baumann

Nevýhodou Frederiksenovej môže byť to, že kandidát z Dánska tento post zastával len pomerne nedávno. Dánsky expremiér Anders Fogh Rasmussen bol šéfom Aliancie v rokoch 2009 až 2014. Po ňom štafetu prebral Nór Stoltenberg.

Dánsko okrem toho zaostáva vo výdavkoch na obranu. To je problém, ktorý by mohol prekážať niektorým lídrom spojeneckých krajín, ktoré aktuálne zvyšujú zbrojné rozpočty.

Politico upozornil, že podľa najnovších odhadov NATO vynaložilo Dánsko na obranu v roku 2022 len 1,38 percenta HDP. To je hlboko pod hranicou minimálne dvoch percent dohodnutých v rámci Aliancie.

Na rozhodnutie o novom generálnom tajomníkovi sa vyžaduje jednomyseľné rozhodnutie 31 členov NATO. Frederiksenovej možným súperom je podľa európskych médií holandský predseda vlády Mark Rutte. Mandát by mohol získať aj španielsky premiér Pedro Sánchez, aj britský minister obrany Ben Wallace. Ako vhodná kandidátka sa často spomína aj estónska premiérka Kaja Kallasová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet