Na hlavný obsah

Demänovská ľadová jaskyňa takmer bez ľadu. Pôvodná výzdoba sa roztopila a nová nevznikla

Jaskyniari zvažujú, že ju premenujú.

Demänovská ľadová jaskyňa takmer bez ľadu. Pôvodná výzdoba sa roztopila a nová nevznikla
Na snímke Demänovská ľadová jaskyňa. Foto: RTVS

Demänovská ľadová jaskyňa v Nízkych Tatrách je takmer bez ľadu. Pôvodná výzdoba sa roztopila a nová túto zimu, po prvý raz, nevznikla. Jaskyniari zvažujú, že ju premenujú.

Ľad začal ubúdať pred 17 rokmi. Najmä následkom teplých zím. Vtedy musí jaskyňa premrznúť, aby jarné vody vytvorili ľadovú výzdobu. Teraz zasiahol aj človek.

„Prebiehali v jaskyni rekonštrukčné práce elektroinštalácie a svietenia. Z toho dôvodu z hľadiska bezpečnosti a vôbec možnosti pracovať v jaskyni boli otvory – vstupy studeného, mrazivého vzduchu do jaskyne uzavreté,“ uviedol jaskyniar zo Správy slovenských jaskýň Pavel Herich.

Veľký dóm v Demänovskej ľadovej jaskyni po iné roky zdobil väčší či menší stĺp ľadu. Tento rok chýba úplne.

Demänovskej jaskyni bez ľadu sa venoval redaktor RTVS Milan Velecký:

Ustupujúci ľad odhalil kosti

Nechýba len stĺp ľadu vo Veľkom dóme, ale takmer celkom sa roztopila aj výzdoba Kmeťovho dómu. Ustupujúci ľad odhalil kosti.

„Domnievali sme sa, že by mohlo ísť o tradičných obyvateľov tejto jaskyne – jaskynných medveďov. Ale napokon bol to medveď hnedý, ktorý sa nám z neznámych dôvodov zatúlal pomerne hlboko do jaskyne, na takmer najhlbšie miesto jaskyne a i uhynul,“ dodal Herich.

V ľadovej jaskyni tak návštevníci môžu obdivovať vápencovú výzdobu – kamenné kvaple a iné krasové útvary.

„Samozrejme, bude dôležité to návštevníkom priblížiť Lebo myslím, si, že keď sa to tým návštevníkom vysvetlí, tak pochopia a rozumejú tomu, že jaskyňa je prírodný výtvor a ten ľad jednoducho sa tu nedá umelo vytvoriť,“ ozrejmil sprievodca v Demänovskej ľadovej jaskyni Matúš Tereštík.

„Ak ľad definitívne odtiaľto zmizne, je namieste uvažovať o zmene názvu. Pretože Demänovská ľadová jaskyňa je pomerne mladý – storočný názov. A historický názov, pochádzajúci z diel Mateja Bela, je Veľká a Malá čierna jaskyňa,“ dodal Herich.

Ľad by sa v jaskyni ešte mohol vytvoriť. No taký, čo tam vydrží po celý rok, je tam – podľa jaskyniarov, asi naposledy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny