Na hlavný obsah

Demokrati sú otvorení diskutovať o vyjadrení dôvery vláde odborníkov, tvrdí Šeliga

SaS ani Demokrati mimoriadne rokovanie vlády nepodporia.

Demokrati sú otvorení diskutovať o vyjadrení dôvery vláde odborníkov, tvrdí Šeliga
Na snímke sú poslanci Branislav Gröhling (SaS) a Juraj Šeliga (nezaradený.) Foto: RTVS

Poslanec Juraj Šeliga (nezaradený) uviedol, že strana Demokrati je pripravená diskutovať o vyslovení dôvery vláde odborníkov. Uviedol to v nedeľu (28. 5) v diskusnej relácii O 5 minút 12. Privítal aj stanovisko predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára, ktorý v sobotu (27. 5.) informoval o tom, že rokovaniam je otvorená aj jeho strana Sme rodina.

Kritizoval Smer-SD aj Hlas-SD za to, že sa dožadovali úradníckej vlády počas vlády Eduarda Hegera, no po jej príchode jej neplánujú vysloviť dôveru.

Strana SaS avizovala už vopred, že ak dôjde k vymenovaniu úradníckej vlády, dôveru jej vysloví. Skonštatoval to poslanec a exminister školstva Branislav Gröhling (SaS). Rozhodnutie prezidentky ísť cestou vlády odborníkov označil za správne.

„Jasne čítala situáciu, že tu nie je žiaden líder, ktorý by získal dôveru a tých 76 hlasov v parlamente, aby mohol zostaviť takúto vládu,“ dodal. Zároveň vylúčil, že by SaS nejakým spôsobom zasahovala do úradníckej vlády.

Mimoriadne rokovanie NR SR

Šeliga povedal, že mimoriadne rokovanie parlamentu Demokrati nepodporili aj z dôvodu, že na prvom bode je zákon, ktorý sa spolu s inými stranami pokúšali zastaviť. Reč je o návrhu poslanca Tomáša Tarabu, ktorého prijatie by podľa Šeligu znamenalo zrušenie úradu špeciálnej prokuratúry.

Nezaradení poslanci, ktorí pôsobia v strane Demokrati za otvorenie schôdze teda nezahlasujú. Šeliga totiž hovoril aj o ďalších návrhoch, ktoré sa nachádzajú na jej programe a strana s nimi nesúhlasí. Do parlamentu však prídu.

„Do roboty určite prídeme, no takúto schôdzu určite nepodporíme,“ uviedol Gröhling k postoju strany SaS k mimoriadnej schôdzi. Parlament označil za nebezpečný a posadnutý politickou kampaňou.

„Ak máme rokovať o zákaze nedeľného predaja, ak máme rokovať o branie práv žien v rámci zákazu interrupcií, ak máme rokovať o pretláčaní náboženskej ideológie do škol alebo absurdný návrh pána Čepčeka ohľadom zákazu šírenia pornografie, pokiaľ nemáte potvrdenie od notára – ak si chce OĽANO robiť svoju politickú kampaň na týchto návrhoch, nech si to robia na svojej centrále,“ skonštatoval Gröhling.

Pri prijatí mimoriadnej valorizácie dôchodkov hovorí, že nešlo o populistický návrh, a že by zahlasoval znova, „lebo to bolo správne.“ Prorodinný balíček nepodporil z dôvodu, že v peniaze naň, podľa jeho slov, OĽANO vzalo samosprávam. V tomto prípade má ísť zároveň o cielenú pomoc, nie plošnú pomoc rodinám.

Šeliga hovorí, že, naopak, ide o mimoriadnu plošnú valorizáciu a nie o adresnú pomoc. Kritizoval aj spôsob, akým sa návrh schválil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko