Na hlavný obsah

Demokrati tvrdia, že Robert Fico chce, aby prezidenta nevolili ľudia, ale poslanci. Ten to odmieta

Proti sa vyslovil aj Hlas-SD.

Demokrati tvrdia, že Robert Fico chce, aby prezidenta nevolili ľudia, ale poslanci. Ten to odmieta
Poslanec Národnej rady SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR

Mimoparlamentná strana Demokrati tvrdí, že Smer-SD chce po voľbách zmeniť priamu voľbu prezidenta na voľbu v parlamente. Líder Smeru Robert Fico to označil za klamstvo. Zrušenie priamej voľby prezidenta odmieta aj Hlas-SD.

„Plán je jasný – dostať sa k moci, získať čo najviac hlasov, aby mali v parlamente deväťdesiatku, a potom Fico, Pellegrini, Danko, Uhrík a možno aj niekto ďalší zmenia ústavu tak, aby poslanci, nie ľudia, volili prezidenta,“ vyhlásil člen Demokratov Juraj Šeliga.

Fico má podľa strany záujem byť v Prezidentskom paláci, aby si zabezpečil beztrestnosť či získal možnosť udeľovať milosti.

Smer-SD slová Demokratov odmieta. Deklaroval, že nechce ani nepodporuje zrušenie priamej voľby prezidenta.

„Je smiešne, že tí, ktorí tak marili referendum o predčasných voľbách ako najvyššiu formu priamej demokracie, dnes Smer–SD obviňujú, že chceme po voľbách zrušiť priamu voľbu prezidenta a voliť ho v parlamente. Je to klamstvo, ale na podobné zúfalé útoky zúfalcov zo skrachovanej vládnej koalície, ktorí dostali túto krajinu na okraj katastrofy, si budeme musieť zvykať,“ skonštatoval Fico na sociálnej sieti.

Mimoparlamentný Hlas-SD odmieta čo i len úvahy o zmene priamej voľby prezidenta a nikdy ju v parlamente nepodporí.

„Hlas od svojho vzniku odmieta akékoľvek obmedzovanie ústavných práv občanov Slovenskej republiky. Bojovali sme za právo ľudí na referendum, za čo najskoršie parlamentné voľby a budeme brániť aj priamu voľbu prezidenta, o ktorú sa v minulosti zviedol ťažký politický zápas,“ vyhlásil predseda strany Peter Pellegrini.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko