Na hlavný obsah

Dvanásť hasičov a policajtov utrpelo zranenia pri výbuchu v bytovke v Nemecku

Niektorí z nich bojujú v nemocnici o život.

Pri explózii v panelovom dome v západonemeckom Ratingene neďaleko Düsseldorfu vo štvrtok (11. 5.) utrpelo zranenia desať hasičov a dvaja policajti. Uviedol to minister vnútra Severného Porýnia-Vestfálska Herbert Reul. Niektorí zranení bojujú o život.

Polícia následne zadržala 57-ročného muža, ktorého spájajú s výbuchom. V byte, kde muža zadržali, našli telo. Motív útoku zatiaľ nie je známy. Nemecké médiá s odvolaním sa na bezpečnostné úrady pôvodne nevylúčili cielený útok na záchranárov, čo však polícia zatiaľ nepotvrdila.

Zadržaný 57-ročný muž utrpel podľa polície ľahké zranenia. Podrobnosti o ňom policajná hovorkyňa nezverejnila. Podľa denníka Rheinische Post bol na muža vydaný zatykač. Magazín Der Spiegel uviedol, že zadržaný zrejme patril k zástancom konšpiračných teórií a popieračom existencie pandémie covidu. To naznačil aj minister Reul.

Incident sa stal v byte, ktorý obýval spomínaný muž so svojou matkou. Majitelia bytov oznámili polícii, že tento byt má preplnenú poštovú schránku, čo vyvolávalo obavy o ich zdravotný stav.

Nahlásený bol tiež možný požiar v jednej z izieb bytu. Po príchode hasičov a policajtov však miestom otriasla explózia. Reul povedal, že ju zrejme vyvolala mužova snaha byt zapáliť.

Osoba, ktorej telo polícia v byte našla, zomrela podľa informácií agentúry DPA už pred dlhším časom. Identitu nezverejnili, podľa médií však mohlo ísť o mužovu matku.

„Správa o výbuchu v Ratingene mnou hlboko otriasla. Myslím na zranených záchranárov, ktorí bojujú o život,“ uviedla nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová.

Polícia na mieste vykonala rozsiahly zásah, povolali tiež špeciálnu policajnú jednotku a odstreľovačov. Nad objektom lietal policajný vrtuľník, zranených transportovala do nemocnice záchranárska helikoptéra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet