Na hlavný obsah

Stovky tisíc ľudí vo Francúzsku opäť protestovali proti dôchodkovej reforme

Najviac ich bolo v Paríži.

Stovky tisíc ľudí vo Francúzsku opäť protestovali proti dôchodkovej reforme
Desaťtisíce ľudí vyšli v pondelok, pri príležitosti Sviatku práce, do ulíc francúzskych miest. Foto: TASR/AP

Stovky tisíc ľudí vo Francúzsku opäť protestujú. Organizátori nahlásili viac ako 300 demonštrácií. Väčšina z nich je proti dôchodkovej reforme. Vo viacerých mestách sprevádzali pochody aj strety s políciou.

Francúzi vyšli do ulíc po celej krajine. Podľa úradov ich protestovalo viac ako pol milióna. Najviac ich bolo v Paríži.

Demonštrácie sa neobišli bez incidentov. V Lyone podpálili mestský mobiliár a rozbili okná na poisťovni. V Nantes došlo k viacerým stretom s políciou.

Téme sa venoval aj redaktor RTVS Michal Cimerman:

Ľudia vo Francúzsku protestujú proti dôchodkovej reforme už tri mesiace. Nepáči sa im predovšetkým to, že po novom budú musieť odchádzať do dôchodku v 64och rokoch. Teda o dva roky neskôr ako to bolo pred presadením zákona.

“V tomto nátlaku musíme pokračovať. Musíme bojovať za lepšie pracovné podmienky. Nemyslím si však, že vláda niečo urobí, pokiaľ teda neodstúpi alebo nedôjde k nejakej veľkej revolúcii,” uviedol bývalý vedúci Združenia hutníctva Michel Maingy.

“Z demokratického hľadiska nás tieto reformy nereprezentujú. Zvolili sme si ľudí, ktorí nás mali počúvať. Dnes to ale tak nie je. Dôkazom toho je aj to, koľko ľudí vyšlo do ulíc. Tieto reformy prijali silou. Je to nespravodlivé,” dodala študentka politológie Clara Bossardová.

Prezident Emmanuel Macron za dôchodkovou reformou stojí. Tvrdí, že je potrebná, inak bude mať systém veľké problémy s financovaním. Medzi tým popularita šéfa Elizejského paláca padá na rekordne nízke hodnoty. Zákon by mal ale začať platiť od prvého septembra.

108 zranených policajtov, 291 zadržaných demonštrantov

Najmenej 108 policajtov utrpelo zranenia pri prvomájových protestoch vo Francúzsku. Pri zásahoch bezpečnostných zložiek bolo zadržaných 291 ľudí. Informoval o tom v pondelok (1. 5.) večer francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin, uviedla agentúra AFP.

Uvedený vysoký počet zranených policajtov na 1. mája je podľa Darmanina „veľmi zriedkavý“. Minister spresnil, že jeden policajt, ktorého zasiahla zápalná fľaša, utrpel popáleniny na tvári a rukách, no nie je v ohrození života.

Podľa ministerstva vnútra sa na pondelňajších protestoch po celom Francúzsku zúčastnilo približne 782-tisíc ľudí, z toho okolo 112-tisíc v hlavnom meste Paríž.

Odborový zväz CGT tvrdí, že celkový počet demonštrantov dosiahol 2,3 milióna vrátane 550-tisíc v Paríži.

Francúzska premiérka Élisabeth Borneová násilie na prvomájových podujatiach odsúdila ako „neprijateľné“.

„V mnohých mestách vo Francúzsku bol tento prvý máj momentom zodpovednej mobilizácie a odhodlania. O to viac je neprijateľné násilie počas demonštrácií,“ napísala na Twitteri.
Francúzska polícia monitorovala protesty aj pomocou dronov. Stalo sa tak po tom, čo parížsky súd zamietol žiadosť ľudskoprávnych aktivistov na ich zákaz.

Bezpečnostné sily nasadili slzotvorný plyn proti demonštrantom v Toulouse a Nantes. V Lyone výtržníci podpálili štyri autá. V Marseille demonštranti nakrátko obsadili luxusný hotel InterContinental, kde rozbili kvetináče a poškodili nábytok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet