Na hlavný obsah

Desaťtisíce ľudí v Belehrade zablokovali kľúčový most. Chceli vyjadriť nespokojnosť s vládou prezidenta

Provládne médiá blokádu mosta kritizovali.

Desaťtisíce ľudí v Belehrade zablokovali kľúčový most. Chceli vyjadriť nespokojnosť s vládou prezidenta
Na ilustračnej sníme ľudia protestujú proti násiliu v Belehrade 12. mája 2023. Foto: TASR/AP

Desaťtisíce ľudí v piatok (12. 5.) vyšli do ulíc srbskej metropoly Belehrad a zablokovali kľúčový most, aby vyjadrili nespokojnosť s vládou prezidenta Aleksandra Vučiča po dvoch masových streľbách, ktoré si začiatkom mesiaca vyžiadali 17 obetí. Informovala o tom agentúra AP.

Účastníci sa zhromaždili pred budovou parlamentu, neskôr sa presunuli k sídlu vlády a k cestnému mostu ponad rieku Sáva. Tam spôsobili blokádu dopravy. Niesli transparent s nápisom „Srbsko proti násiliu“. Polícia nezasiahla.

Provládne médiá blokádu mosta kritizovali. Opozičný politik Srdjan Milivojevič však pre televíznu stanicu N1 povedal, že ide o boj o prežitie. „Ak prezident nerozumie svojim občanom, je na čase, aby odstúpil,“ povedal.

Vučič pred začiatkom protestov povedal, že sú v podstate násilím v politike a obťažovaním občanov. Polícia by však podľa jeho slov nemala zasiahnuť, pokiaľ by neboli ohrozené ľudské životy.

„Čo im dáva právo blokovať normálne životy iných ľudí,“ povedal prezident. Ten obviňuje opozičných lídrov, že zneužívajú tragédiu po streľbách, ktoré otriasli krajinou a viedli k požiadavkám na zmenu.

Po súmraku si tisícky účastníkov protestu, ktorý sa skončil o 21.00 h SELČ, zapli osvetlenie na svojich mobilných telefónoch, píše HINA.

Podľa organizátorov sa na piatkovom proteste zúčastnilo až 50 000 ľudí. Srbský prezident predtým obvinil opozíciu z využitia ľudskej tragédie vo svoj prospech a svojich stúpencov pozval na protidemonštráciu 26. mája.

Zhromaždenie organizovala proeurópska opozícia

Protestné zhromaždenie organizovala proeurópska opozícia, ktorá ľudí vyzvala, aby sa aj na ďalší piatok (19. 5.) zhromaždili pred budovou parlamentu v Belehrade. Medzi ich požiadavky okrem mimoriadneho parlamentného zasadania o násilí, ktoré je naplánované na 18. mája, patrí aj rezignácia ministra vnútra Bratislava Gašiča i riaditeľa bezpečnostno-informačnej agentúry Aleksandra Vulina, ako aj vedenia dozorného orgánu nad elektronickými médiami (REM). Na nátlak verejnosti už rezignoval minister školstva Branko Ružič.

Demonštranti požadujú aj odobratie národných frekvencií provládnym televíznym kanálom Pink a Happy, ktoré podľa kritikov šíria násilie a nenávisť vysielaním programov na spôsob reality show.

Tisíce ľudí sa v srbskej metropole zhromaždili aj v pondelok (9. 5.). Požadovali zvýšenie bezpečnosti, zákaz násilného obsahu v médiách a odstúpenie niektorých vládnych predstaviteľov. Demonštrácie sa konali aj v iných mestách krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet