Na hlavný obsah

Desaťtisíce ľudí v mnohých gréckych mestách demonštrovali za lepšie pracovné podmienky

Len v Aténach dorazilo podľa polície asi 10-tisíc ľudí.

Desaťtisíce ľudí v mnohých gréckych mestách demonštrovali za lepšie pracovné podmienky
Ilustračná snímka – štrajk. Foto: ČTK / AP / Aurelien Morissard

Desaťtisíce ľudí v mnohých gréckych mestách v pondelok (1. 5.) demonštrovali pri príležitosti Sviatku práce za lepšie pracovné podmienky. Len v Aténach dorazilo podľa polície asi 10-tisíc ľudí, ďalšie demonštrácie sa konali napríklad v Solúne či na Kréte.

Niekde sa na demonštráciách zúčastnili aj politici menších opozičných strán, v Grécku sa totiž o tri týždne konajú parlamentné voľby, v ktorých má zatiaľ podľa prieskumov väčšiu šancu vyhrať vládna konzervatívna strana.

Demonštrácie v Aténach sa zúčastnili aj viacerí členovia francúzskych odborov, ktorí priniesli dvojjazyčné transparenty v gréčtine a francúzštine s nápisom Ľud vyhrá.

Na demonštráciách v gréckych mestách boli vidieť aj transparenty pripomínajúce zrážku vlakov z 28. februára, pri ktorej zomrelo 57 ľudí a za ktorú nesie podľa odborárov diel zodpovednosti aj vláda.

Tú mnohí vinia z toho, že doteraz nezabezpečila bezpečnosť železničnej infraštruktúry. V krajine stále nefunguje správne automatický varovný systém, ktorý by býval podľa odborárov mohol zrážke vlakov zabrániť.

V Aténach i inde v krajine bola v pondelok tiež obmedzená verejná doprava pre štrajky, ktoré odborári vyhlásili pri príležitosti dnešného Sviatku práce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet