Na hlavný obsah

Desiatky domácností v Chorvátskom Grobe, ktoré odpojili od pitnej vody, k nej opäť majú prístup

Dôvodom odpojenia mal byť narastajúci dlh.

Desiatky domácností v Chorvátskom Grobe, ktoré odpojili od pitnej vody, k nej opäť majú prístup
Ilustračná snímka vodovodného kohútika. Foto: Unsplash

Domácnosti vo viacerých častiach Chorvátskeho Grobu v okrese Senec, ktorým v stredu ráno odstavili pitnú vodu, k nej opäť majú prístup.

Dodávku vody obnovil prevádzkovateľ verejného vodovodu a kanalizácie v obci Inštitút monitoringu a analýz (IMAZ), ktorý sa stal núteným správcom vodárenskej infraštruktúry. Informovali o tom z obecného úradu. Dôvodom odstávky bol narastajúci dlh spoločnosti Agilita vodárenská spoločnosť (AVS).

„Mojou jedinou prioritou bolo túto zložitú situáciu vyriešiť v čo najkratšom možnom čase, aby obyvatelia dotknutých lokalít mali vodu čím skôr,“ zdôraznila starostka obce Vladimíra Vydrová.

Obyvatelia dotknutých lokalít obce Chorvátsky Grob budú odteraz uhrádzať vodné a stočné spoločnosti IMAZ. Tá sa rozhodnutím Okresného úradu Bratislava stala núteným správcom. V tejto súvislosti bude vodárenská spoločnosť v najbližších dňoch vykonávať zároveň aj odpočty vodomerov.

Dlh stále narastá

Odstavenie dodávky vody sa týkalo odberných miest prevádzkovaných spoločnosťou AVS. Dôvodom má byť jej narastajúci dlh za vodné a stočné, ale aj neoprávnený odber pitnej vody bez uzatvorenej zmluvy. Dlh sa mal vyšplhať na viac ako 210 000 eur. AVS vo svojej reakcii uviedla, že spoločnosť IMAZ porušuje konkrétne zákonné ustanovenia.

Kroky IMAZ-u vníma ako konanie, ktoré občanov obce dostáva do pozície rukojemníkov. Zároveň podotkla, že za prerušenie dodávky pitnej vody zodpovedá obec Chorvátsky Grob, ktorej zákonná povinnosť zabezpečiť dodávku pitnej vody upravuje zákon o obecnom zriadení.

Téme sa v spravodajstve venovala aj redaktorka RTVS Iveta Vanková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny