Na hlavný obsah

Deti v Nemecku sú na školách vystavené antisemitizmu, tvrdí tamojší komisár vlády

Vyzval na lepšie vzdelávanie pedagógov.

Deti v Nemecku sú na školách vystavené antisemitizmu, tvrdí tamojší komisár vlády
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Deti v nemeckých školách sú vystavené antisemitizmu nielen zo strany spolužiakov, ale i učiteľov. V sobotu (27. 5.) to uviedol komisár nemeckej vlády pre oblasť boja proti antisemitizmu Felix Klein. V tejto súvislosti vyzval na lepšie vzdelávanie pedagógov. Informovala o tom agentúra DPA.

„Všimli sme si, že antisemitizmus sa šíri aj na školách, a to vo forme nevhodných poznámok nielen od žiakov, ale aj zo strany vyučujúcich. Treba urýchlene prijať potrebné opatrenia,“ vyhlásil Klein.

Komisár tiež dodal, že podľa neho by sa mali povinne nahlasovať incidenty s protižidovským podtónom na školách. Reagovanie na protižidovské a rasistické poznámky by tiež malo byť povinnou súčasťou pedagogického vzdelávania. Klein zároveň vyhlásil, že sa musí preskúmať, čo sa o judaizme píše v školských učebniciach.

„Niektoré učebnice opisujú život židov ako pred 2000 rokmi. Píše sa v nich, že chlapci čítajú z Tóry a dievčatá melú kukuricu,“ povedal Klein. Dodal, že na obraz židov negatívne vplývajú aj ilustrácie v náboženskej literatúre.

„V školských učebniciach musí byť jasne napísané, že židia patria do Nemecka,“ vyhlásil Klein. Agentúra DPA pripomenula, že Klein v roku 2019 vyzval židov, aby na verejnosti nenosili okrúhle čiapočky kippy na verejnosti. Dodal, že zmenil názor v tejto záležitosti, pretože v posledných rokoch nastal v Nemecku nárast antisemitských trestných činov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet