Na hlavný obsah

Dĺžka vykonávania aktivačných prác sa obmedzila, obciam teraz chýbajú pracovníci

Samosprávy preto žiadajú o úpravu zákona.

Dĺžka vykonávania aktivačných prác sa obmedzila, obciam teraz chýbajú pracovníci
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Novela zákona o hmotnej núdzi komplikuje život nejednému starostovi. Po novom trvá takýto pracovný pomer iba pol roka a po uplynutí tohto obdobia si bude musieť pracovník nájsť iný, najlepšie trvalý pracovný pomer. Samosprávy preto žiadajú o úpravu tohto zákona.

Obec Šivetice v Revúckom okrese zamestnáva približne 40 ľudí na aktivačné práce. Na množstvo práce v obci je to však stále málo.

„Ešte potrebujem ľudí, lebo nám treba kosiť tie plochy čo máme, a nemá kto vlastne. Povedali mi, že koľko chcem a nakoniec mi zobrali štyroch na projekt,“ hovorí starosta obce Šivetice Ľudovít Szendrei.

Pracovníci na aktivačných prácach napríklad kosia trávu alebo odvážajú odpad. Po úprave zákona ale trvá takýto pracovný pomer len šesť mesiacov, takže samosprávy si na tieto práce budú musieť zamestnávať ľudí na trvalý pracovný pomer.

Téme sa v reportáži venovali redaktori RTVS Martina Beshirová, Vladimír Hulík a Peter Mútňan:

„Sme malá dedina, teraz sme dostali podielové dane 1 500 eur, tak nemáme ani na elektriku a nie ešte na zaplatenie sekretárky, riaditeľky škôlky, tak neviem čo bude,“ obáva sa Szendrei.

„Treba odvody, treba ich platiť a to nie je maličká položka. Dokážeme tieto práce zabezpečiť, ale bude nás to stáť nemalé finančné prostriedky. A tie musíme niekde zohnať,“ vyhlásil starosta obce Chtelnica Ján Horváth.

Desaťtisíce ľudí bez práce

Aktuálne zmluvy s aktivačnými pracovníkmi vypršia samosprávam v septembri. Podľa Združenia miest a obcí Slovenska môže zostať bez práce približne 20-tisíc ľudí.

„Doteraz mali nárok všetci. Teraz budú mať nárok iba tí obyvatelia obce, dlhodobo nezamestnaní, ktorých schvália na úrade práce a to už nebude v plnej výške ako doteraz,“ upozorňuje predsedníčka Sekcie soc. vecí a margin. skupín ZMOS Božena Kováčová.

Novela zákona o hmotnej núdzi platí od 1. apríla. Cieľom tejto novely je podľa ministerstva práce zefektívniť systém nezamestnaných a zrýchliť ich uplatnenie na trhu práce.

„Zmeny v zákone tento postup zjednodušili. Ponúkajú nové možnosti, aby sa nezamestnaní mohli zamestnať za lepších podmienok,“ tvrdí hovorkyňa ministerstva práce Eva Rovenská.

Združenie miest a obcí Slovenska verí, že na jeseň – po parlamentných voľbách – prijmú novú novelu zákona, ktorá tento problém čiastočne vyrieši.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny