Na hlavný obsah

Do zahraničia odchádza za štúdiom 20 percent mladých. Štát ich motivuje zostať na Slovensku štipendiom

Za tri roky štúdia dostanú deväťtisíc eur.

Do zahraničia odchádza za štúdiom 20 percent mladých. Štát ich motivuje zostať na Slovensku štipendiom
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Prvých 1 200 talentovaných mladých ľudí využilo výhody toho, že sa rozhodli študovať na Slovensku. Ak zostanú na domácej vysokej škole tri roky, štát ich podporí deväťtisíc eurami. Projekt ministerstva školstva pokračuje aj tento rok. Asi polovica šikovných študentov, ktorí idú študovať do zahraničia sa už späť nevráti.

Kristián Hauswirth študuje na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Predtým zvažoval odísť do Brna. „Tým, že som získal toto štipendium, tak som sa rozhodol ísť do Bratislavy, nakoľko je to obrovská výhoda dostávať 300 eur mesačne,“ opísal svoju skúsenosť so štipendiom.

Za trojročné štúdium dostane deväťtisíc. Prvé peniaze minul na náklady spojené so štúdiom. „Môžem vďaka tomu zaplatiť internát, stravu, slobodu vo fungovaní v Bratislave,“ skonštatoval.

Motivačným štipendiám sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Emília Tóth Lengyelová:

Príspevok uľahčil štúdium aj Tímei Vrtíkovej a Michaele Štaffenovej. Školu im nemusia platiť rodičia a nepotrebujú ani brigádu. Majú čas na učenie, či voľný čas. Využívajú ho však aj na sporenie do budúcnosti.

Žiadosť o štipendium nájdu tohtoroční maturanti aj na stránke ministerstva školstva. Vyplniť ju treba do konca júna. Šancu má každý, kto dosiahol v písomnej maturite vysoké hodnotenie. Výhodou sú aj stredoškolské súťaže a olympiády. Podmienkou je pokračovať v štúdiu na slovenskej vysokej škole.

Chcú si udržať mladé talenty

Uchádzať sa o príspevok môžu aj šikovní študenti zo sociálne slabších rodín. „Tí študenti sa nemajú za čo hanbiť, majú si to v tom formulári priznať a majú oveľa vyššiu šancu toto štipendium dostať,“ uviedol Michal Fedák, štátny tajomník ministerstva školstva.

Ministerstvo školstva si chce aj takto talentovaných mladých ľudí udržať. Do zahraničia odchádza 20 percent z nich.

„Veľká časť tých ľudí, ktorí odchádzajú zo Slovenska je motivovaná aj tým, že sa vytvára nejaký obraz nekvality alebo horšej kvality slovenských vysokých škôl, a tento sa snažíme zmeniť,“ vysvetlil Fedák.

„Plán obnovy zahŕňa aj rozsiahle investície do infraštruktúry vysokých škôl, bude sa investovať do kapacít, čo sa týka výskumu a vedy VŠ, plánuje sa s rekonštrukciami rôznych objektov,“ informoval Peter Goliáš, riaditeľ odboru vzdelávania, sekcia plánu obnovy Úradu Vlády SR.

Aj vysoké školy dostanú príspevok za štipendistov. Na jedného dvetisíc eur. Najviac študentov poberajúcich štipendium má Univerzita Komenského, Slovenská technická univerzita, aj Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko