Na hlavný obsah

Doba mobilných zariadení má svoju daň. Digitálna slepota je rozšírená stále viac

Spôsobuje ju modré svetlo z obrazoviek.

Doba mobilných zariadení má svoju daň. Digitálna slepota je rozšírená stále viac
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Digitálna slepota. Aj takto by sa v jazyku laika dalo nazvať ochorenie, ktorého je stále viac. Spôsobuje ho okrem iného aj modré svetlo z mobilov, LED svetiel či počítačov. Hoci mobil môžeme používať rovnako dlhý čas ako niekto iný, ohroziť náš môže rozdielne.

Cez svetlú farbu očí prejde modré svetlo ľahšie. Preto svetlo-okí ľudia patria medzi rizikovejších a náchylnejších na ochorenie zvané makulárna degenerácia. Spôsobuje ju genetická predispozícia, ale napríklad aj príliš dlhé pozeranie sa do mobilu či do počítača.

„Modré svetlo môže spôsobiť celý rad problémov. U starších pacientov môže spôsobiť problémy so sietnicou, u mladších pacientov. Dokonca aj u detí, môže spôsobiť nespavosť, takže preto je veľmi nebezpečné,“ vysvetlil prednosta očnej kliniky SZU a UN v Bratislave Petr Kolář.

Digitálnej slepote sa v reportáži venoval redaktor RTVS Ivana Dragúňová:

Ľudské oči znesú veľa modrého svetla, no na určité typy ľudí pôsobí viac a teda aj ohrození tým, že im môže poškodiť zrak alebo spôsobiť problémy so spánkom.

„Oči, ktoré sú svetlé, sú ďaleko viac ohrozené, sú vo väčšom nebezpečí než oči, ktoré sú tmavé,“ pokračoval Kolář. V praxi má však 90 percent pacientov ľahšiu formu makulárnej degenerácie. Zvyšných 10 percent má výraznejšie zhoršený zrak, alebo sú nevidiaci.

Prevenciou proti prenikaniu modrého svetla do očí je používanie rôznych ochranných krytov. Aj keď ich je na trhu dostatok, sú málo využívané a teda makulárnej degenerácie pribúda, pretože mobil používa v dnešnej dobe takmer každý.

„To používajú aj malinké deti. Začíname to používať od začiatku až do konca života, a tým, ako to obrovská časť populácie denne používa, tak samozrejme tých pacientov pribúda, dodal Kolář. Takzvaná digitálna slepota sa dá liečiť, no zdĺhavo a nepríjemne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko