Na hlavný obsah

Dobrovoľníci Červeného kríža zasahujú pri rôznych nehodách. Ich prácu ocenila aj prezidentka Čaputová

Dobrovoľníci pripravujú na prvú pomoc aj laikov.

Dobrovoľníci Červeného kríža zasahujú pri rôznych nehodách. Ich prácu ocenila aj prezidentka Čaputová
Na snímke sú dobrovoľníci Slovenského Červeného kríža. Foto: RTVS

Obstáli sme – takto hodnotia členovia Červeného kríža minulý rok, kedy sa pomoc nielen na hraniciach s Ukrajinou, ale aj mimo nich, stala nevyhnutnou. Ich práca nie je len o humanitárnej pomoci. Často zachraňujú životy.

Michal Suško pracuje ako bezpečnostný manažér, voľné dni a noci už približne 15 rokov venuje dobrovoľníckej činnosti v Červenom kríži. Priviedol ho k tomu nepríjemný zážitok z detstva.

„Stalo sa m , že som bol vonku na ulici stala sa nehoda s motorkou. Všetci ľudia utekali od toho preč. Báli sa. Bola tam krv, strach, stres a ja som tiež nevedel, čo mám robiť a utkvelo to vo mne tak, že prečo nie som ja ten, ktorý uteká proti tým ľuďom a prečo nie som ja ten, ktorý beží pomôcť a byť opakom tých ostatných ktorí sa boja,“ opísal.

Dobrovoľníkom Červeného kríža sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Diana Kovaľová:

Okrem toho, že dobrovoľníci zasahujú pri rôznych nehodách či nešťastiach, školia laikov, ako prvú pomoc podávať.

„Pri poskytovaní prvej pomoci sú dôležité dve veci. Po prvé, potrebuje mať nejaké znalosti a je jedno či je to poskytovanie pomoci, alebo humanitárna pomoc. Druhá je, potrebuje to mať natrénované, potrebujete mať skúsenosti,“ uviedol prezident Slovenského Červeného kríža Jozef Köppl.

„Ja pracujem ako zdravotník. Som záchranár a pracujem v praxi a dosť mi záležalo na tom, aby laici vedeli poskytovať prvú pomoc. Ja staviam až na ich práci, takže mi bolo dosť smutno, keďže to bolo zlé,“ povedala dobrovoľníčka Mária Bednárová.

Prvú pomoc si skúsila aj prezidentka

Podať prvú pomoc si vyskúšala aj prezidentka Zuzana Čaputová. Prišla sa poďakovať dobrovoľníkom za ich prácu a podporiť ich.

„Je veľmi dobrá správa, že záujem učiť sa prvej pomoc vzrastá, využívajú to rôzne firmy, alebo spoločnosti v rámci svojho vzdelávania zamestnancov, ale je takisto potrebné, aby sa takéto vzdelávacie stalo súčasťou vzdelávacieho procesu v našich školách, pretože ide o niečo úplne najdôležitejšie, čo by sme všetci mali vedieť, a to je zachrániť život,“ povedala hlava štátu.

Červený kríž má na Slovensku viac ako 1,5-tisíc dobrovoľníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko