Na hlavný obsah

Dočasnej vláde má predsedať reformátor. Ľudovít Ódor stál pri mnohých kľúčových okamihoch slovenskej ekonomiky

Zaslúžil sa tiež o prechod z koruny na euro.

Dočasnej vláde má predsedať reformátor. Ľudovít Ódor stál pri mnohých kľúčových okamihoch slovenskej ekonomiky
Na snímke je budúci premiér úradníckej vlády Ľudovít Ódor. Foto: TASR

Budúci premiér Ľudovít Ódor stál pri kľúčových okamihoch, ktorými prešla slovenská ekonomika v uplynulých 20 rokoch. Pričinil sa o vznik a posilnenie inštitúcií, ktoré strážia verejné financie a pomáhajú pri reformách. Zaslúžil sa tiež o prechod zo slovenskej koruny na euro alebo o dôchodkovú reformu.

Na svojej webovej stránke o sebe Ľudovít Ódor píše, že jeho ideológiou je pragmatizmus a hospodárska politika založená na moderných metódach a dátach. V tomto duchu ho vníma aj jeho dlhoročný kolega Ivan Šramko.

„Myslím si, že to bol vždycky plne zapálený, angažovaný človek, jeden z takých najväčších, by som povedal, nositeľov inovačných myšlienok, ako vylepšiť verejné financie, fungovanie inštitúcií, akým spôsobom riešiť reformy na Slovensku, ako teda zlepšovať celkovú výkonnosť ekonomiky,“ skonštatoval ekonóm a bývalý guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Ivan Šramko.

Budúcemu predsedovi úradníckej vlády sa v reportáži venoval redaktor RTVS Vladimír Amrich:

Na pozíciu viceguvernéra NBS bol Ľudovít Ódor vymenovaný vo februári 2018. „Mojou hlavnou prioritou je, aby NBS bola aj naďalej rešpektovanou inštitúciou na Slovensku a bola naozaj viditeľná v tých najvážnejších ekonomických debatách,“ uviedol budúci premiér pri svojom menovaní na post viceguvernéra NBS.

Kritizoval politické zásahy do druhého piliera. Zároveň presadzoval vznik predvolenej investičnej stratégie, ktorá má sporiteľom priniesť vyššie zhodnotenie investícií v dôchodkovom systéme.

„Tie peniaze sa nezhodnotili tak ako napríklad v niektorých penzijných fondoch v zahraničí. Taký ten prvý, hlavný dôvod bol, že od začiatku to trošku škrípalo politicky ohľadom druhého piliera a potom prichádzal taký súboj politický regulačný,“ povedal Ódor v roku 2019.

Pričinil sa o vznik viacerých inštitúcií

Významne sa pričinil o vznik kľúčových organizácií ako sú Inštitút finančnej politiky a Útvar hodnoty za peniaze. Je aj spoluautorom ústavného zákona o dlhovej brzde.

„Mne najviac utkvel jeho permanentnou snahou o presadenie konceptu dlhodobej udržateľnosti slovenských verejných financií. Čo je mimoriadne dôležitý koncept, čo sa mu v podstate aj podarilo,“ poznamenal Šramko.

Keď NBS pred dvoma rokmi prvýkrát zverejnila štúdiu o najzásadnejších výzvach slovenskej ekonomiky, Ľudovít Ódor za blikajúcu červenú kontrolku označil odchod mladých talentov z krajiny.

„Je čistý odlev študentov 20-tisíc, čo je dosť vysoké číslo. Už nehovoríme len o tom, že najbystrejší ľudia odchádzajú pracovať na Západ,“ uviedol Ódor.

Ivan Šramko na budúcom premiérovi vyzdvihol zmysel pre humor, ale aj schopnosť vysvetľovať náročné ekonomické témy.

„On svojou povahou a svojim prístupom bude sa snažiť, aby teda nejaké to napätie, ktoré v spoločnosti možnože je, aby sa teda zmiernilo a verím, že on je taký kooperatívny typ, ktorý dokáže aj s tými ostatnými ministrami urobiť to najlepšie, čo v rámci toho skráteného mandátu urobiť môžu,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko