Na hlavný obsah

Dôchodcovia, ktorí poberajú minimálny dôchodok, si od júla prilepšia

Podľa Sociálnej poisťovne sa zmena dotkne viac ako 60-tisíc seniorov.

Dôchodcovia, ktorí poberajú minimálny dôchodok, si od júla prilepšia
Seniorka s obálkou s peniazmi. Foto: RTVS

Dôchodcovia, ktorí poberajú minimálny dôchodok, si od júla polepšia približne o 30 až 50 eur mesačne. Prvé odhadované čísla zverejnila strana Hlas-SD, ktorá v parlamente presadila rozmrazenie minimálnych dôchodkov. Podľa údajov Sociálnej poisťovne sa zmena dotkne viac ako 60-tisíc seniorov.

Čísla, ktoré zverejnila strana Hlas-SD, hovoria, že dôchodca, ktorý pracoval 30 rokov a poberá minimálny dôchodok, dostane od prvého júla mesačne približne o 31 eur viac. Po 45 odpracovaných rokoch si prilepší mesačne o viac ako 50 eur. Poslanec Erik Tomáš (Hlas-SD) pripomenul, že minimálne dôchodky sa nemenili od roku 2020.

„Dôchodcovia s tými najnižšími dôchodkami boli tak vystavení tej obrovskej miere zdražovania bez toho, aby im vôbec nejako zvýšili dôchodok, a to bolo absolútne neprípustné,“ povedal.

„Pri veľkej inflácii za minulý a tento rok, bolo naozaj veľmi ťažko si vystačiť s tými 340 eurami, a to dostali ľudia, ktorí mali odpracovaných 30 rokov. Ľudia by si naozaj zaslúžili, aby dostali vyššie dôchodky,“ uviedol predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Michal Kotian.

Zvyšovaniu minimálnych dôchodkov sa venovala redaktorka RTVS Ľubomíra Hulínová:

Sociálna poisťovňa pripomína, že definitívne sumy minimálnych dôchodkov budú známe až po zverejnení sumy životného minima, z ktorých sa minimálny dôchodok počíta. V súčasnosti poberá minimálny dôchodok takmer 57 000 ľudí. Zvýšením sumy minimálneho dôchodku sa počet poberateľov rozšíri.

„Stať sa môže, že od prvého júla 2023 sa poberateľ riadneho dôchodku dostane pod úroveň minimálneho dôchodku. V tomto prípade budeme vyplácať ten vyšší minimálny dôchodok,“ povedal hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Podporil to aj bývalý minister práce

Rozmrazovanie minimálnych dôchodkov podporil aj bývalý minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). Dodáva však, že ak sa majú zvýšiť príjmy čo najväčšieho počtu dôchodcov, malo by to ísť z viacerých zdrojov.

„V kombinácii všetkých týchto zdrojov – 13. dôchodku, rodičovského bonusu a teraz aj rozmrazením minimálnych dôchodkov, chceme pomôcť tým menej príjmovo zdatným dôchodcom,“ povedal Krajniak. Na otázku, prečo takéto riešenie neprišlo skôr, odpovedal: „Pretože sa to u tých menej príjmových dôchodcov oveľa väčšou sumou vykrývalo prostredníctvom 13. a 14. dôchodku.“

Zvýšenie minimálneho dôchodku nebude mať vplyv na vyplácanie 13. dôchodku, opoziční poslanci chcú ešte do leta presadiť mimoriadnu valorizácii penzií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko