Na hlavný obsah

Dôležitá výhra Fínska nad Francúzskom: Výsledok 5:3 a posun na štvrté miesto

Dobrý začiatok zápasu pre Francúzsko, napínavý boj až do konca.

Dôležitá výhra Fínska nad Francúzskom: Výsledok 5:3 a posun na štvrté miesto
Fíni oslavujú výhru nad Francúzskom Foto: SITA

Hokejisti Fínska zvíťazili v stredu (17. 5.) vo svojom štvrtom zápase A-skupiny domácich MS v hokeji 2023 v Tampere nad Francúzskom 5:3. Vďaka triumfu sa posunuli na priebežné štvrté miesto tabuľky práve pred svojho súpera.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Na konte majú sedem bodov, Francúzi o tri menej. Úradujúci majstri sveta svojím výkonom opäť nepresvedčili a outsider bol blízko k tomu, aby im zobral body.

Fíni sa po voľnom dni stretnú v piatok (19. 5.) o 15.20 SELČ s Maďarskom, Francúzov čaká v sobotu (20. 5.) vo večernom termíne Švédsko.

Francúzsko šokovalo rýchlym gólom

Francúzi vybehli na súpera a hala v Tampere utíchla už po 64 sekundách, keď si Larmi nedal pozor na nahodený puk od mantinelu z hokejky Chakiachviliho – 0:1. Aktivita hostí pokračovala a domáci brankár musel hasiť po šanciach Fabreho a Texieru. Fíni vyrovnali v 6. minúte vďaka dorážke Pesonena, ale tlak súpera neotupili a Larmiho už o minútu neskôr zachránila žŕdka.

Úradujúci majstri sveta sa rovnako ako v predchádzajúcich zápasoch trápili a nepomohla im ani ich tradičná zbraň – presilovka, keď nevyužili dve za sebou. Po prestávke mali prevahu Fíni a do útoku zavelil ich kapitán Anttila. V 24. minúte sa po jeho prihrávke presadil z veľkého uhla Oksanen. Na gól síce odpovedal po peknej akcii Addamo, no v 32. minúte poslal „Suomi“ opäť do vedenia ich líder. Anttila zaviezol puk do útočného pásma, kľučkou sa zbavil obrancu a spomedzi kruhov prestrelil Juncu.

Francúzi hrýzli aj v treťom dejstve, no prišlo vylúčenie Leclerca a presilovku využil strelou bez prípravy Hartikainen. „Galský kohút“ však držal hlavu vysoko. Vlastnú početnú výhodu nevyužil, no spolu s ňou zavrel Fínov na vyše dve minúty do ich pásma a z tlaku vyťažil Bertrand gól na 3:4. V 56. minúte mohol vyrovnať Claireaux, ale Larmi vytesnil puk ramenom. Francúzi si v závere zobrali oddychový čas, odvolali brankára, ale inkasovali do prázdnej bránky z hokejky Manninena.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport