Na hlavný obsah

Domáce Lotyšsko zaznamenalo prvú výhru na týchto MS

Rozhodol o tom gól v poslednej minúte predĺženia s Českom.

Domáce Lotyšsko zaznamenalo prvú výhru na týchto MS
Lotyši oslavujú gól Foto: SITA

Lotyšskí hokejisti zvíťazili v pondelkovom (15. 5.) zápase B-skupiny MS nad Českom 4:3 po predĺžení. Prvý triumf domáceho tímu na tohtoročnom šampionáte zariadil v záverečnej minúte predĺženia Oskars Batna.

Český tím nastúpil v Rige proti domácim bez dvojice zranených útočníkov Filipa Chytila a Filipa Chlapíka. V úvodnej tretine boli aktívnejší Lotyši, ktorí prestrieľali favorita 13:4, no v prvom dejstve sa presadil iba Čech David Němeček.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Domáci v prostrednej časti v priebehu 62 sekúnd otočili skóre zásluhou Rihardsa Bukartsa a Martinša Dzierkalsa. Po tom, čo Oskars Cibulskis v 46. minúte poslal Lotyšsko do vedenia 3:2, to vyzeralo, že outsider duelu získa všetky body. Napokon však v závere poslal zápas do predĺženia Michal Kempný, no lotyšský tím sa radoval nakoniec z extra bodu v predĺžení, ktorý zabezpečil v 65. minúte Batna.
        

Česi majú po troch zápasoch 7 bodov a patrí im priebežne 2. miesto v tabuľke. Na svoj štvrtý duel v skupine nastúpia vo štvrtok (18. 5.) o 15.20 SELČ proti Slovinsku, Lotyšsko čaká v stredu (17. 5.) o 15.20 zápas s Nórskom.

Lotyši mali streleckú prevahu

Lotyši nastúpili po prehrách s Kanadou a Slovenskom do duelu veľmi aktívne. Blízko otvorenia skóre bol v 4. minúte kapitán Daugavinš, ale Hrubec včas vystrelil pravý betón. Česi ustáli úvodný nápor domáceho tímu a v 9. minúte udreli, keď sa strelou spoza hráča presadil Němeček. Lotyši v prvom dejstve prestrieľali Čechov v pomere 13:4.

Domáci pokračovali v aktivite aj v prostrednej časti a boli odmenení. V 23. min nahodil puk od modrej čiary Rihards Bukarts a prekvapil Hrubca. Už o 62 sekúnd sa do výbornej streleckej pozície dostal Dzierkals a strelou nad lapačku poslal Lotyšsko do vedenia.

V 30. minúte však domáci vyrobili jednu z mála chýb v obrannom pásme a elitný český útok to nekompromisne potrestal. Červenka poslal puk na nekrytého Kubalíka a ten vyrovnal na 2:2. V 39. minúte zabránil už takmer istému gólu lotyšský brankár Šilovs, ktorý predviedol pekný zákrok pri zakončení Černocha.

V 46. minúte Lotyši opäť bez váhania nahodili puk po vhadzovaní smerom na Hrubca a strela Cibulskisa s prispením teču brániaceho Jordána skončila v bránke – 3:2. Outsider zápasu však napokon nápor Česka nezvládol a pasívna hra sa mu vypomstila. V 57. minúte ukázal prehľad v hre Červenka, ktorý pripravil gólovú pozíciu Kempnému a ten poslal zápas do predĺženia. V ňom sa čakalo na gól až do poslednej minúty, v ktorej rozhodol o dvojbodovom víťazstve domáceho tímu Batna.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport