Na hlavný obsah

Domácnosti sa zadlžujú menej. Pre ľudí s nižšími príjmami je čoraz zložitejšie dostať hypotéku

Ľudia si hypotéky berú na čo najdlhšie obdobie.

Domácnosti sa zadlžujú menej. Pre ľudí s nižšími príjmami je čoraz zložitejšie dostať hypotéku
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Domácnosti sa zadlžujú menej. Najmä pre ľudí s nižšími príjmami je totiž čoraz zložitejšie dostať hypotéku. Tí, ktorí úver dostanú, idú neraz so splátkami až na hranicu svojich finančných možností.

V úvode roka poskytli banky približne o tretinu menej hypoték ako v minulosti. Národná banka Slovenska (NBS) pozoruje, že mesačná splátka hypotéky pohltí čoraz väčšiu časť príjmov domácnosti a ľudia si hypotéky berú na čo najdlhšie obdobie.

„Aj keď je nových hypoték menej, tie ktoré sa poskytli sa nám zdajú byť rizikovejšie a budú citlivejšie na prípadné zhoršenie ekonomického vývoja. Stále častejšie sa tu vyskytuje kombinácia vyššej splátky s dlhšou dobou splatnosti,“ uviedol výkonný riaditeľ úseku dohľadu a fin. stability NBS Vladimír Dvořáček.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Vladimír Amrich:

„Zatiaľ nehovorím o nejakom plošnom zhoršovaní, skôr hovoríme, že časť úverov, ktoré sa poskytujú, sa dáva pri podmienkach, ktoré sú viac na hrane,“ priblížil riaditeľ odboru finančnej stability NBS Marek Ličák.

Rozložiť si úver na čo najdlhšie obdobie, je podľa finančného poradcu jedným zo spôsobov ako znížiť tlak na rodinné financie.

„Zabezpečenie rodinného rozpočtu totiž závisí práve od výšky mesačnej splátky, nie od toho koľko rokov ešte budem úver splácať. Preto sa snažíme aby naši klienti aj v praxi čerpali hypotekárne úvery na čo najdlhšie obdobie, mali tak čo najnižšiu splátku a z prebytkov, ak nejaké zostávajú, sa snažili v maximálnej miere vytvárať finančnú rezervu,“ ozrejmil inančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Bulík.

Domácnosti by splácanie mali zvládnuť

Podľa NBS domácnosti na Slovensku nárast splátok za hypotéky zvládnu. A to aj vďaka stabilnému trhu práce.

„Riziko ťažkostí so splácaním je zmierňované v súčasnej dobe rastom nominálnych miezd a aj tým, že nám nerastie nezamestnanosť. Nezamestnanosť je stále nízka, stále je tu dopyt po pracovnej sile,“ povedal Dvořáček.

Hoci v minulom roku sa reálne príjmy domácností znížili, z hľadiska schopnosti splácať úvery sú dôležité dlhodobé trendy.

„Medzi rokom 2012 a rokom 2021 reálne mzdy stúpli o takmer 34 percent. Príjmy dlhodobo rástli rýchlejšie ako výdavky. Čiže to nám vytvára určitú rezervu vo finančnej situácii domácností,“ hovorí Ličák.

Národná banka preto neočakáva výrazný nárast nesplácaných úverov na bývanie. Aj vďaka tomu zostáva v dobrej kondícii aj bankový sektor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika