Na hlavný obsah

Dôvernosť komunikácie medzi advokátom a klientom by mala chrániť ústava. Myslí si to SAK

Navrhuje tiež zvýšiť ochranu nezávislosti advokátov.

Dôvernosť komunikácie medzi advokátom a klientom by mala chrániť ústava. Myslí si to SAK
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Dôvernosť komunikácie medzi advokátom a klientom by mala chrániť ústava. Myslí si to Slovenská advokátska komora. Navrhuje tiež zvýšiť ochranu nezávislosti advokátov. Diskutovali o tom najvyšší predstavitelia slovenskej justície.

Dochádza k zásahom do slobody a nezávislosti advokácie, tvrdia advokáti. Príkladom má byť spôsob vykonávania prehliadok ich kancelárií.

„Aj napriek tomu, že tu máme dlhodobo rozhodnutie Ústavného súdu o tom, že je potrebné selektovať údaje a informácie, ktoré orgány činné v trestnom konaní zaisťujú pri výkone a prehliadke advokátskej kancelárie, napriek tomu sa tieto záležitosti nerešpektujú,“ uviedol predseda Slovenskej advokátskej komory Martin Puchala.

Dôvernosti komunikácie sa venovala redaktorka RTVS Klára Grausová:

Veľa sťažovateľov sa s podozreniami na porušenie základných práv obracia aj na Ústavný súd.

2:45 „Samozrejme stane sa, že konštatuje porušenie základných práv a slobôd, najčastejšie rôznych procesných práv,“ doplnil predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan.

3:31 „To nie je ani otázka počtu prípadov, ale vôbec toho, aby sa to vôbec nestávalo, lebo každý jednotlivý prípad potom má konsekvencie a nesie so sebou potom riziko zneužitia a nadobudnutia praxe. A to je neprípustné,“ povedal overený minister spravodlivosti SR Viliam Karas.

Vlastné návrhy na zlepšenia

Slovenská advokátska komora za okrúhlym stolom predstavila vlastné návrhy na zlepšenia.

„Ústavnoprávne zakotvenie ochrany dôvernosti komunikácie medzi advokátom a klientom. Ako aj nezávislého postavenia slovenskej advokácie. Nezávislá a slobodná advokácia je základným pilierom právneho štátu a toto si podľa nášho názoru zasluhuje ústavnoprávnu ochranu,“ dodal Puchala.

Známe sú však aj prípady pochybení advokátov.

„Na to si myslím, že tu máme fungujúce disciplinárne konania či už je to u advokátov alebo u iných profesií. Každý exces jednotlivca a jeho zlyhanie bohužiaľ dopadá na celé justičné prostredie,“ doplnil Karas.

V diskusii o problémoch a možných riešeniach chcú najvyšší predstavitelia slovenskej justície pokračovať na ďalších stretnutiach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko