Na hlavný obsah

Dovozné clá na ukrajinský tovar budú pozastavené o rok dlhšie. Odsúhlasili to europoslanci

Opatrenie sa dotkne potravinárskych výrobkov aj ovocia a zeleniny.

Dovozné clá na ukrajinský tovar budú pozastavené o rok dlhšie. Odsúhlasili to europoslanci
Ilustračná snímka z europarlamentu. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Europoslanci v utorok (9. 5.) o rok predĺžili opatrenia na podporu obchodu s Ukrajinou. Veľkou prevahou hlasov schválili ďalšie pozastavenie dovozných ciel na ukrajinský vývoz poľnohospodárskych produktov. Chcú tak pomôcť krajine napadnutej Ruskom, pretože vojna Ukrajine bráni v obchodovaní so zvyškom sveta. Účinnosť terajších opatrení sa skončí 5. júna.

Opatrenie sa dotkne potravinárskych výrobkov aj ovocia a zeleniny, na rozdiel od doterajších pravidiel nezahŕňa priemyselné výrobky. Na tie sa od 1. januára 2023 uplatňujú nulové clá podľa dohody o pridružení medzi EÚ a Ukrajinou.

„Jednoznačne podporujem obnovenie obchodno-liberalizačných opatrení, ktoré v súčasnosti pomáhajú zabezpečiť pokračovanie ukrajinského obchodu uprostred brutálnej vojny vyvolanej Ruskom. Tieto opatrenia majú zásadný význam pre posilnenie odolnosti Ukrajiny, keďže usilujeme o postupnú integráciu Ukrajiny do vnútorného trhu EÚ, „uviedla spravodajkyňa návrhu Sandra Kalnieteová z frakcie Európska ľudová strana (EPP).

V stredu (10. 5.) budú europoslanci rokovať o nových opatreniach, ktoré Európska komisia prijala na zmiernenie vplyvov ukrajinského dovozu na poľnohospodárov v štátoch susediacich s Ukrajinou.

Vzájomný obrat agrárneho zahraničného obchodu EÚ s Ukrajinou presiahol v roku 2021 desať miliárd eur. Vývoz poľnohospodárskych výrobkov z EÚ na Ukrajinu z tohto objemu predstavoval zhruba tretinu. V tom istom roku bola EÚ pre Ukrajinu najvýznamnejším obchodným partnerom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet