Na hlavný obsah

Druhá medaila po dvadsiatich rokoch z rovnakého miesta? Prečo nie, tvrdí Staňa

Bývalý reprezentačný gólman získal na MS zlato i bronz.

Druhá medaila po dvadsiatich rokoch z rovnakého miesta? Prečo nie, tvrdí Staňa
Bývalý brankár Rastislav Staňa. Foto: TASR/Milan Kapusta

Slováci nastúpili v príprave proti Švajčiarom, Čechom, Nemcom aj Rakúšanom. Dokopy absolvovali osem stretnutí, v ktorých sa tešili len tri razy. Pod nepresvedčivé výsledky sa podľa Rastislava Staňu podpísali aj časté zmeny v zostave. Jedným dychom dodáva, že na MS môže byť všetko inak.

„V každom prípravnom zápase je iná zostava,“ myslí si niekdajší reprezentačný brankár Rastislav Staňa. „V takom prípade zaváži aj to, že tím nehrá ten systém, ktorým sa chce prezentovať na šampionáte. Niektoré stretnutia, ktoré som videl, bolo v nich veľa vylúčení, čo samozrejme, dosť ovplyvní duel. Na druhej strane si však myslím, že teraz to bude dobré. Nominácia je hotová pár dní, a to dodá celku pokoj, pretože už sa nič nebude meniť. Z vlastnej skúsenosti viem, že keď je slabá príprava, kabína je ešte viac ostražitá a dáva si maximálny pozor na úspešný vstup do turnaja,“ rozvinul odpoveď košický rodák.

Rastislav Staňa vyhral anketu Zlatý puk 2013.
Rastislav Staňa vyhral anketu Zlatý puk 2013. Foto: TASR/Michal SvítokFoto: TASR/Michal Svítok

V minulom roku vycestovala do Fínska najmladšia slovenská zostava v histórii svetových šampionátov. Tentoraz prepisuje inú štatistiku. Prvýkrát od roku 1999 neobsahuje súpiska brankárov z NHL či Európy. Dôveru ukázať sa v najcennejšom drese na najvyššom fóre dostali Dominik Riečický, Stanislav Škorvánek a Samuel Hlavaj.

„Všetci traja zažili MS v mládežníckych kategóriách. Samozrejme, teraz ich čaká niečo iné. Ich prvoradou úlohou bude nasať atmosféru v dejisku. Stále je o tom, že sa na to tešíte. Všetko je ideálne do prvého hracieho dňa. Potom už prichádza nervozita i vlastné očakávania,“ vraví Staňa.

Z druhej ligy do národného mužstva

Brankársky triumvirát odvádzal skvelú prácu na klubovej úrovni. Košice, Michalovce aj Slovan Bratislava môžu byť právom hrdí, že ich zástupcovia budú reprezentovať svoju krajinu.

„Myslím si, že Hlavaj výborne konkuroval skúsenému kanadskému gólmanovi Coreauovi. Chytal aj v play-off, takže to o niečom svedčí. Je to skutočne perspektívny chlapec. Aj keby sa mu ušla pozícia iba tretieho brankára, pre neho je už len to vynikajúce, že sa tam prebojoval. Škorvánek s Riečickým sú starší, ale takisto sú to produkty našej extraligy. Obaja podávali skvelé výkony. Napríklad pri Riečickom vieme, aký príbeh napísal. Štyri roky dozadu chytal za druholigové Humenné a už možno bol jednou nohou v hokejovom dôchodku. Dnes je v reprezentácii. V jeho prípade bolo dôležité, že ho podržali košickí tréneri a jednoznačne vylepšil svoj štýl chytania. Okrem toho to má v hlave usporiadané a je veľmi pokojný. Rovnako tak mu nerobí problém naskočiť do akejkoľvek situácie. Určite tieto aspekty zavážili pri rozhodovaní trénerov v konečnej nominácii,“ rozmenil na drobné Staňa faktory slovenských gólmanov, o ktorých sa bude mužstvo opierať.

Rastislav Staňa počas MS 2017.
Rastislav Staňa počas MS 2017. Foto: TASR/Michal SvítokFoto: TASR/Michal Svítok

Tréner brankárov Ján Lašák v predstihu avizoval, že na post jednotky by sa dalo počítať s Matejom Tomekom. Hráč Litvínova však nemal požadovanú formu a napokon aj sám priznal, že to z jeho strany nebolo dobré. Nakoniec vypadol z kádra.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

„Jednotka sa vždy určí na základe výkonnosti z prvých dvoch stretnutí. Tam sa ukáže, či to bude na jednom gólmanovi do ďalšieho vývoja, alebo sa bude s niekým striedať. Niekedy nie sú rozhodujúce inkasované góly. Tréneri si všímajú brankárovu pohodu i jeho pocit z pôsobenia v zápase. Následne sa zistí, či mu môže tím dôverovať,“ vysvetlil spôsob nájdenia prvého ochrancu svätyne majster sveta z roku 2002.

Škorvánek ako jednotka

Koho vidí Rastislav Staňa ako prvého brankára v Rige? „Záverečné prípravné duely chytal Škorvánek. Z toho dôvodu mi to vychádza na neho. Okúsil silu Čechov, ktorým čelil v príprave a zhodou okolností s nimi štartujeme šampionát. Podľa mňa bol kvalitne preverený i Rakúšanmi, čo mu výrazne pomôže v napredovaní. Myslím si, že vstupná previerka do turnaja pomôže realizačnému tímu v ďalšom výbere gólmana,“ uviedol šampión Slovenska s Košicami v roku 2014, ktorý má okrem titulu z Göteborgu v zbierke aj bronz z Helsínk 2003 a v týchto dňoch ubehli už dve dekády od tohto slovenského úspechu.

„Nikto nám neveril na ZOH v Pekingu, že získame medailu. Mužstvo si to však vybojovalo postupnými krokmi, keď si vybudovalo sebavedomie. Rozhodne ani teraz nejdeme v pozícii medailistu. Rozpis majstrovstiev sveta je nasekaný a už úvodné zaváhanie môže poznačiť chalanov. Treba zbierať body v prvých zápasoch a pôjde to ľahšie. V opačnom prípade narastie tlak,“ upozorňuje spolukomentátor RTVS extraligových zápolení, ktorému svieti v životopise šesť zápasov v bránke klubu NHL Washington Capitals z ročníka 2003/04.

Opäť po dvadsiatich rokoch?

„Sme krajina, ktorá momentálne nedokáže vyhrávať kovy každý rok. Máme však na to, aby sa nám to občas podarilo. Prečo by to nemohlo prísť teraz? Samozrejme, s Fínmi nevieme hrať, ale v ich prostredí sme získali dve medaily. Bodaj by to tak bolo, že sa cez Rigu dostaneme do Helsínk a zaznamenáme úspech,“ zaželal si v závere rozhovoru Rastislav Staňa.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport