Na hlavný obsah

Dva šampionáty utiekli. A čo do tretice? Netreba vešať hlavu, znie od neúspešného extraligistu

Pred rokom neprežil posledný škrt, teraz to prišlo skôr.

Dva šampionáty utiekli. A čo do tretice? Netreba vešať hlavu, znie od neúspešného extraligistu
Foto: TASR/Erika Ďurčová

Do predminulej sezóny bol pre fanúšika slovenský útočník Jozef Baláž neznámy pojem, pretože roky prežil v Česku. Avšak sa ocitol v hľadáčiku Nitry, ktorá s radosťou prináša nové prospekty.

„Som rád za všetko, čo som mohol doposiaľ skúsiť. Či to už vyšlo, alebo nie, stále som si z toho odniesol nejaké ponaučenie. Myslím si, že sa môžem časom opäť niekam odraziť,“ naráža na tohtoročný nevydarený angažmán v Karlových Varoch útly forward, ktorý sa chcel po roku pod Zoborom výraznejšie presadiť v českej extralige.

Náročné obdobie umocňoval fakt, že z pobytu pri našich západných susedoch nevyťažil viac a opätovne obliekal nitriansky dres vo chvíli, kedy sa vtedajší úradujúci vicemajster krčil na chvoste tabuľky.

„Návrat do známeho klubu mi pomohol predovšetkým psychicky. Je pravda, že to účinkovanie v lige bolo nevýrazné, ale podarilo sa nám získať Kontinentálny pohár, čo nás nakoplo. Dostavilo sa povzbudenie a od tohto momentu sme sa herne zdvihli,“ vystihol Baláž kľúčovú chvíľu Corgoňov, ktorá ich napokon vyniesla cez úspešnú kvalifikáciu s Popradom až do štvrťfinále, v ktorom nestačili na neskoršieho košického šampióna.

Jozef Baláž strieľa gól do bránky Nemecka v prípravnom dueli v Michalovciach. Foto: TASR/Roman Hanc

Mladý útočník, ktorý pochádza z Liptovského Mikuláša, si svoje štatistiky obohatil o 33 kanadských bodov za 18 gólov a 15 prihrávok v 43 zápasoch.

„Rozhodne som nečakal, že budem pozvaný do reprezentačného kempu, no ako správny športovec, v kútiku duše som v to dúfal. Samozrejme, vždy poteší záujem z národného mužstva a chcete sa tam ukázať,“ poznamenal kreatívny hráč, ktorého prípravná púť pominula po previerkach s Českom a jedným streleným gólom do siete Šimona Hrubca.

Druhýkrát ostal doma

V prípade 23-ročného útočníka, ktorý je schopný hrať na centri aj krídle, ide o druhú uniknutú účasť na svetovom podujatí. Pred rokom neprešiel záverečným sitom a nenazrel do krajiny tisícich jazier.

„Bola tam veľká konkurencia v útoku. Iný dôvod veľmi nevidím. Rovnako tak rešpektujem rozhodnutie trénerov. Negatívne vyjadrenie každého zamrzí. Každopádne, netreba vešať hlavu. Dvakrát mi to uniklo a do tretice sa to môže podariť,“ udržiava si pozitívne myslenie Jozef Baláž.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Aká bola reakcia na dvojitý neúspech?

„Žiadna. Ďalšia podoba nominácie nebola ihneď známa. Boli tri dni voľna a ešte sa čakalo na odpovede hráčov z českých klubov. Telefonicky mi oznámili, že končím, preto ani nebol priestor na to, aby som zistil, čo by som mal zlepšiť do budúcna,“ rovnakým spôsob prijal konečný verdikt kompetentných, ako jeho už od nasledujúcej sezóny kolega v trenčianskom tíme Šimon Petráš.

Slovenská cesta za šampionátovým vrcholom je v úvode. „Odohrali sme tesné duely. Výkony boli solídne. Verím, že sa to pretaví do štvrťfinále a motyka vystrelí. Nikde nie je napísané, že z toho nemôže byť útok na medailu,“ adresoval povzbudivé slová slovenskej výprave.

Spomedzi nováčikov si najviac všíma debutanta v defenzíve, ktorého dôverne pozná. „S Ferom Gajdošom sme strávili sezónu v jednom klube a dokonca sme boli na izbe v priebehu kempov. Veľmi si želám, aby mu tieto majstrovstvá sveta pomohli,“ uviedol Baláž.

Vicemajster viac nediskutoval

Nitru poslal druhýkrát k vode a pred nadchádzajúcim ročníkom sa presunie do centra stredného Považia. Na spolupráci sa totiž dohodol s klubom z mesta módy – Duklou Trenčín.

„S Nitranmi sme mali jeden míting, a to bolo všetko. Ďalšie diskusie akosi neprichádzali. Trenčania prišli s konkrétnou ponukou, ktorú som akceptoval, nakoľko to považujem za ideálnu voľbu,“ vysvetlil na konci výkladu zmenu pôsobiska v rámci najvyššej súťaže.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport