Na hlavný obsah

Dvaja ľudia utrpeli zranenia pri nočnom ruskom ostreľovaní mesta Ternopil

Zaútočili dvakrát.

Dvaja ľudia utrpeli zranenia pri nočnom ruskom ostreľovaní mesta Ternopil
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dvaja ľudia utrpeli zranenia pri nočnom ruskom ostreľovaní západoukrajinského mesta Ternopil. Informovala o tom v nedeľu (14. 5.) ukrajinská agentúra Unian. Ruské sily na Ternopil zaútočili v noci dvakrát.

Prvýkrát pritom vo chvíli, keď sa v Británii konala medzinárodná piesňová súťaž Eurovízia. Ukrajinu na nej zastupovalo elektronické duo Tvorchi, ktoré pochádza práve z Ternopilu. Letecký poplach bol v noci na dnes vyhlásený opäť nad veľkou časťou Ukrajiny.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že armáda vykonala v Ternopilskej a Dnepropetrovskej oblasti útok strelami dlhého doletu. Jeho cieľom bola podľa Moskvy skladisko zbraní, ktoré Ukrajine dodali západné krajiny, a lokality, kde sa nachádzajú ukrajinské jednotky.

„Ruské ozbrojené zložky zasiahli pri Ternopíle a Petropavlivke v Dnepropetrovskej oblasti vysoko presnými zbraňami dlhého doletu miesta rozmiestnenia ozbrojených síl Ukrajiny a skladiska munície, zbraní a vojenského materiálu prijatého od západných krajín,“ uviedol hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Gubernátor Ternopilskej oblasti Volodymyr Truš uviedol, že pri prvom nálete boli zasiahnuté sklady v priemyselnej zóne mesta, pri druhom potom chaty a nákupné zariadenia.

„Na miesto dorazili špecialisti a zaznamenali zničenie dvoch a poškodenie 12 rekreačných objektov. Požiar, ktorý na mieste vypukol, bol okamžite uhasený. Črepiny rakiet poškodili aj civilné obchodné a hospodárske objekty a deväť nákladných áut, „uviedol gubernátor.

Explózie boli v noci na nedeľu počuť aj v Chersonskej a Sumskej oblasti. Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak okolo piatej hodiny ráno miestneho času oznámil, že pracuje ukrajinská protivzdušná obrana.

Ruská armáda zosilnela svoje útoky na fronte

Ruské jednotky podľa ukrajinského generálneho štábu znateľne zosilneli svoje útoky na fronte. Za posledný deň odrazili ukrajinské ozbrojené sily 57 nepriateľských útokov, čo je podstatne viac ako v predchádzajúcich dňoch, uviedol ukrajinský štáb vo svojom pravidelnom rannom zhrnutí.

Tvrdo sa bojuje v oblasti Bachmutu, kde ukrajinskí vojaci pokračujú v protiútokoch, napísal americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Ukrajinský generálny štáb uviedol, že ruské jednotky napríklad prvýkrát po dlhšom čase zaútočili smerom na Kupjansk, ktorý sa nachádza v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Ich snaha o postup ale nebola podľa generálneho štábu úspešná.

Ťažké boje zvádzajú ukrajinskí vojaci vo vnútri mesta Bachmut, ktoré sa Rusi pokúšajú už rad týždňov dobyť, a tiež v meste Marjinka v Doneckej oblasti, píše generálny štáb.

Americký Inštitút pre štúdium vojny v nedeľu uviedol, že Ukrajinci v okolí Bachmutu pokračujú v protiútočných akciách.

Podľa nepotvrdených správ sa im podarilo dobyť nové územie pri dedine Kurdjumivka ležiacej 14 kilometrov južne od Bachmutu, kde boli ruské sily zatlačené na východný breh vodného kanála Severný Doneck – Donbas. Analytici ISW uviedli, že informácie pochádzajú od ruských provojnových blogerov a že ich zatiaľ nemôžu „vizuálne potvrdiť“.

„Inštitút pre štúdium vojny odhaduje, že ukrajinské sily oslobodili počas nedávnych protiútokov v oblasti Bachmutu 16,85 kilometra štvorcového územia,“ píšu analytici ISW vo svojej správe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet