Na hlavný obsah

Dvaja záujemcovia, dve rôzne ponuky. Prešovskí poslanci riešili komu a za akú sumu poskytnú dlhodobý prenájom

Ide o nebytové priestory v mestskej časti Prešova.

Dvaja záujemcovia, dve rôzne ponuky. Prešovskí poslanci riešili komu a za akú sumu poskytnú dlhodobý prenájom
Na snímke je nebytový priestor v prešovskom Solivare. Foto: RTVS

Prešovskí poslanci riešili komu a za akú sumu poskytnú dlhodobý prenájom nebytového priestoru v mestskej časti Solivar. Záujem mali dve združenia. Návrhy na výšku nájmu však boli rozdielne.

Jeden priestor, dve združenia, ktoré nepodnikajú a dve rozdielne ceny za prenájom. „Máme tu aj 16 eur, tu máme euro za meter štvorcový, tak neviem, ktorý variant budeme preferovať,“ povedala mestská poslankyňa Jaroslava Kutajová.

Nebytovým priestorom v Solivare sa venovala redaktorka RTVS Diana Murdzíková:

„Za mňa je to totálna diskriminácia Ak máme jeden priestor v jednej budove tak je minimálne kóšer, aby sme to ponúkali v jednej cene, lebo každý občan je na rovnakej úrovni,“ skonštatoval mestský poslanec Lukáš Anderko.

Soľnobanský čipkársky cech mal záujem o polovicu z tohto priestoru za euro. Združuje 24 čipkárok, zväčša senioriek. Na vyšší nájom nemajú. Preto žiadali o ten symbolický.
Ja nemôžem od nich pýtať s tými smiešnymi dôchodkami, aby oni platili, uviedla predsedníčka Soľnobanského čipkárskeho cechu Jana Frajkorová.

Občianske združenie SISI, ktoré zabezpečuje humanitárnu pomoc pre núdznych, navrhlo 12 eur za meter štvorcový. A potrebujú celý priestor tak ako je to doteraz. Nevedia sa podeliť s čipkárkami.

„Absolútne nereálne a neviem si to predstaviť, dať polovicu humanitnej pomoci – drogérie, potravín a šatstva, aby sme vyhodili,“ uviedla zakladateľka OZ SISI Adriana Andrejková.

Zvíťazilo združenie zabezpečujúce humanitárnu pomoc

Dve hodiny sa hľadalo riešenie, poslanci nakoniec schválili celý priestor pre združenie SISI, ale nájomné upravili až na 16 eur. „Bude to ťažké, nakoľko sme novovzniknutá organizácia, ale verím ,že to dáme a že budú dobrí ľudia, ktorí nám pomôžu,“ skonštatovala Andrejková.

„Jasné, že nás to mrzí. My sme vo väčšom meste a nie sme taký zaujímaví a pritom neskutočne veľa energie nás stálo, aby vôbec tá čipka sa trochu zobudila,“ povedala Frajkorová.

„Čipkárky v Soľnej bani momentálne nemajú priestor. Budú sa preverovať aj iné alternatívy, ktoré by prichádzali do úvahy,“ informoval viceprimátor Prešova Peter Krajňák. Čipkárky chceli tento priestor, aj preto, že čipka, ktorá popri soli preslávila tento región bola práve z tejto časti mesta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny