Na hlavný obsah

Dvanásty deň na MS v kocke: Milión ostane v kasičke

Spoznali sme elitnú osmičku reprezentácií.

Dvanásty deň na MS v kocke: Milión ostane v kasičke
Slovenskí hokejisti obsadili na turnaji konečné deviate miesto. Foto: TASR

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) sľúbila špeciálnu prémiu jeden milión frankov (približne 1,03 milióna eur) tomu, kto prejde šampionátom bez straty bodu. Ešte ráno si na príjemný bonus robili zálusk Spojené štáty aj Švajčiarsko. Lenže IIHF tento rok ušetrí.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Hokejový deň sa začal zo slovenského pohľadu dobre. Základ nášho úspechu v zápase proti Nórsku sme položili už v prvej tretine, keď sme do súperovej siete nastrieľali hneď tri puky. Postupne sa presadili Hrivík, Cehlárik a Lantoši.

Nórsko síce v druhej tretine znížilo, ale minútu pred koncom nás upokojil gólom do prázdnej bránky Pánik. Lenže to nám nestačilo. Lotyši večer vyhrali po predĺžení a postúpili na úkor Slovenska.

Zákrok nórskeho bránkara
Zákrok nórskeho bránkaraFoto: TASR/Martin Baumann

Paralelne s týmto zápasom sa uskutočnila aj nemecká žatva na ľade v Tampere. Nemci boli pred zápasom proti Francúzsku v podobnej situácii a ak nechceli riskovať, že ich v tabuľke preskočí Dánsko, potrebovali bodovať naplno.

Prekvapenie sa nekonalo, päťgólová nádielka v sieti Ylönena hovorí za všetko.

Nemeckí hokejisti oslavujú gól nad Francúzskom
Nemeckí hokejisti oslavujú gól nad FrancúzskomFoto: SITA/Emmi Korhonen/Lehtikuva via AP

Popoludní sa v lotyšskej skupine bojovalo o konečné druhé miesto. Bratia Česi mali pred sebou neľahkú úlohu – potrebovali zdolať Kanadu. To sa im však nepodarilo, po vyrovnanom výkone jej podľahli 1:3.

Klinec do českej rakvy navyše javorové listy zatĺkli po kurióznej situácii. Černoch nehral, puku sa dotkol v ofsajdovej pozícii. Arbitri však nechali hru bežať ďalej, čo využil Crouse.

Česi zabojujú o elitnú štvorku so Švédskom.Foto: AP Photo/Roman Koksarov

Pokazený zápas Američanov. Hoci orly spoza veľkej mláky ešte v 55. minúte viedli o dva góly, Švédsku sa podarilo vyrovnať a zápas poslať do predĺženia. Liljegren v ňom pre Spojené štáty vystrelil prvé miesto v tabuľke, už však nie spomínaný milión.

Spojené štáty americké sú víťazom A skupiny, na svojho súpera zatiaľ čakajú.Foto: AP Photo/Pavel Golovkin)

Vyzeralo to nádejne. Prví Švajčiari, ktorí nestratili v úvodných šiestich zápasov ani bod, vyzvali na súboj piatych Lotyšov.

Mala to byť jednoznačná jazda, lenže Lotyši dali do tohto zápasu všetko. Dvakrát viedli, tretíkrát vyrovnali. Získaný bod za remízu po riadnej hracej dobe im stačil na postup medzi osmičku najlepších. Domáci sa s ním však neuspokojili a ďalší pridali v predĺžení. V rižskej skupine tak obsadili konečné tretie miesto.

Lotyšsko v súboji so Švajčiarskom.Foto: AP Photo/Roman Koksarov

Škandinávsky súboj na záver základnej časti. V Tampere hostili domáci miláčikovia z Fínska dánskych hokejistov. Fíni sa potrebovali pred štvrťfinále rozstrieľať a súper, ktorému už prakticky o nič nešlo, bol na to ideálny. A skutočne, chvíľkami to vyzeralo ako na strelnici. V Sorensenovej sieti skončilo sedem pukov, Dáni odpovedali len jedným gólom.

Fíni pohodlne zdolali DánovFoto: AP Photo/Pavel Golovkin

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport