Na hlavný obsah

Ak Slováci postúpia do štvrťfinále, do úvahy pripadajú iba dvaja možní súperi

Vyhrať musíme nad Nórmi a pomôcť nám musia Švajčiari.

Ak Slováci postúpia do štvrťfinále, do úvahy pripadajú iba dvaja možní súperi
Slovenskí hokejisti oslavujú gól proti Slovinsku Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenskí reprezentanti už nemajú postup do štvrťfinále turnaja vo vlastných rukách. Po šiestich odohraných stretnutiach sa so ziskom ôsmich bodov nachádzajú na piatej priečke lotyšskej B-skupiny. Najväčší škrt cez rozpočet im spravila prehra s Kazachstanom po samostatných nájazdoch.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Ako sa predpokladalo už pred začiatkom šampionátu, boj o štvrťfinálovú miestenku zvedú Slováci s domácimi Lotyšmi. Postupová matematika je v tomto prípade úplne jasná.

Slovenskí hokejisti oslavujú výhru nad Slovinskom
Slovenskí hokejisti oslavujú výhru nad SlovinskomFoto: TASR/Martin Baumann

Ak chcú zverenci Craiga Ramsayho postúpiť, v poslednom zápase v rámci základnej B-skupiny musia získať plný počet bodov. Lotyši zas nesmú získať ani bod so Švajčiarmi.

Švédsko alebo USA

V prípade, ak nastane pre Slovákov takýto ideálny scenár, vo štvrťfinále nastúpia proti víťazovi základnej A-skupiny. V nej bojujú o najvýhodnejšiu postupovú priečku reprezentanti USA a Švédska.

Zámorské mužstvo je v doterajšom priebehu šampionátu suverénne. Nestratilo ani bod a na konte ich má 18. Švédi aktuálne figurujú na druhej priečke so ziskom 14 bodov v piatich stretnutiach, avšak majú zápas s Dánskom k dobru.

Ak Švédi zvládnu meranie síl s Dánmi víťazne v riadnej hracej dobe, pripíšu si tri body a na konte ich budú 17. Na USA tak budú pred ich vzájomným utorkovým (23.5.) zápasom strácať len bod. Ktokoľvek ho vyhrá, hoci aj v predĺžení, stane sa víťazom A-skupiny.

Švédski hokejisti oslavujú výhru nad Maďarskom
Švédski hokejisti oslavujú výhru nad MaďarskomFoto: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin

V prípade, že zápas Švédska s Dánskom spozná víťaza až po predĺžení, resp. nájazdoch, a je jedno, kto sa ním stane, Švédsko bude musieť na víťazstvo v skupine zdolať USA v riadnom hracom čase.

Ak tri korunky proti Dánom zlyhajú a nezískajú ani bod, o víťazovi skupiny je rozhodnuté a posledný duel s USA už nebude v boji o prvenstvo v skupine podstatný. Z prvého miesta do štvrťfinále postúpia Američania, ktorých súperom budú buď Slováci alebo Lotyši.

Zaujímavá situácia je aj na chvoste fínskej A-skupiny. Súboj o udržanie sa v elitnej kategórii MS medzi sebou priamo zvedú predposlední Maďari a poslední Rakúšania. Maďarom stačí na udržanie vyhrať aj po predĺžení alebo nájazdoch. Nesmú však prehrať.

Ak sa chcú v A-kategórii udržať Rakúšania, musia vyhrať v riadnom hracom čase za 3 body, po predĺžení alebo nájazdoch za dva body.

V B-skupine je o vypadávajúcom rozhodnuté. Po zápase so Slovenskom zostupujú Slovinci, ktorí v doterajšom priebehu na MS v hokeji 2023 nezískali ani bod a nič už nezmení ani ich posledný duel s Kazachstanom.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport