Na hlavný obsah

Eduard Heger odovzdal mandát novému premiérovi Ľudovítovi Ódorovi

Poďakoval sa svojim ministrom a členom koalície.

Eduard Heger odovzdal mandát novému premiérovi Ľudovítovi Ódorovi
Nový predseda vlády SR Ľudovít Ódor pózuje na Úrade vlády SR, kde ho privítal jeho predchodca Eduard Heger (vpravo). Foto: TASR/Pavel Neubauer

Eduard Heger v pondelok (15. 5.) oficiálne odovzdal funkciu predsedu vlády Ľudovítovi Ódorovi. Ekonóm a bývalý viceguvernér Národnej banky Slovenska je na čele vlády odborníkov, ktorá vystriedala dočasne poverený kabinet Eduarda Hegera.

Expremiér Heger požiadal hlavu štátu o zbavenie poverenia viesť vládu po tom, ako ohlásili odchod z vlády ministri Samuel Vlčan i Rastislav Káčer a prezidentka neprijala ani jeden z jeho návrhov, ktoré považoval za stabilnejšie než vymenovanie úradníckej vlády.

Za výhodu svojej vlády Ódor považuje, že sa nemusí „hádať v priamom prenose a vybíjať v politických súbojoch“ a môže sa tak plne sústrediť na to, čo potrebuje Slovensko. Uvedomuje si, že jeho vláda nastupuje v neľahkom období.

Ľudovít Ódor si prevzal mandát predsedu vlády:

Heger zaželal svojmu nástupcovi veľa odhodlania a síl. Ódor podľa neho ukázal, že je odolný voči akémukoľvek politickému súboju. „Hlavne, aby sa novej vláde podarilo priniesť na Slovensko väčší pokoj a aby nás bezpečne priviedli k predčasným parlamentným demokratickým voľbám,“ skonštatoval.

Heger pripomenul, že úrad vlády preberal v „turbulentnom období“, ktoré sa podľa jeho slov ešte neskončilo. Poukázal na to, že jeho kabinet musel zvládnuť viacero kríz. Ocenil, že napriek tomu sa im podarilo presadiť viaceré reformy.

„Reformy sa nám podarilo presadiť v parlamente a mnohé z nich sa už implementujú na rezortoch a to je práve tá štafeta, ktorú dnes odovzdávam novému premiérovi,“ dodal.

Ódor je na čele vlády odborníkov, ktorá vystriedala dočasne poverený kabinet Eduarda Hegera. Ten požiadal hlavu štátu o zbavenie poverenia viesť vládu po tom, ako ohlásili odchod z vlády ministri Samuel Vlčan i Rastislav Káčer a prezidentka neprijala ani jeden z jeho návrhov, ktoré považoval za stabilnejšie než vymenovanie úradníckej vlády.

Pozrite si záznam tlačovej konferencie odchádzajúceho premiéra Eduarda Hegera a nového predsedu Vlády SR Ľudovíta Ódora:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko