Na hlavný obsah

Elektronické monitorovacie náramky mali štátu ušetriť peniaze. Štátni kontrolóri však zistili zlyhania

Podľa nich, na ministerstve namiesto šetrenia, peniazmi plytvali.

Elektronické monitorovacie náramky mali štátu ušetriť peniaze. Štátni kontrolóri však zistili zlyhania
Na snímke elektronický monitorovací náramok. Foto: RTVS

Elektronické monitorovacie náramky mali štátu ušetriť peniaze za pobyt odsúdených vo väzbe. Štátni kontrolóri, pri opakovanej kontrole, však zistili zlyhania v rezorte spravodlivosti. Suma za monitorovací systém presiahla 50-miliónov eur. Podľa kontrolórov, na ministerstve namiesto šetrenia, peniazmi plytvali.

Obstarávanie systému monitorovacích náramkov pre odsúdených sa nepozdávalo ešte v roku 2016 ministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej, ktorá rezort prevzala po Tomášovi Borecovi. Hneď upozornila Najvyšší kontrolný úrad. Ten jej dal za pravdu.

“V roku 2016 sme boli na úrovni 38 osôb. Pritom sme vynaložili viac ako 27-miliónov na vybudovanie informačného systému, ktorý mal umožniť štátu monitorovať v jednom čase a priestore 2000 odsúdených alebo obvinených osôb,“ uviedol predseda Najvyššieho kontrolného úradu SR Ľubomír Andrassy.

Elektronickým monitorovacím náramkom sa venovala redaktorka RTVS Monika Maťová:

“Myslím si, že jadro bolo na začiatku v tej štúdii realizovateľnosti, keď nastavili čísla, ktoré neboli reálne,“ spresnila bývalá ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská.

„Projekt ESMO bol pripravený a nastavený správne na nasadenie v súlade so zámerom s nábehom od roku 2016. Všetky zmluvy prešli kontrolou viacerými kontrolnými orgánmi,“ uviedol v stanovisku bývalý minister spravodlivosti SR Tomáš Borec.

“Tento projekt je ukážkovým príkladom absolútne zle manažérsky riadeného projektu. Je to projekt, kde zlyhali všetky vnútorné kontrolné systémy,“ dodal Andrassy.

Návrat na ministerstvo

Vlani sa štátni kontrolóri na ministerstvo spravodlivosti vrátili. “Zariadenia, ktoré mali slúžiť na monitoring odsúdených osôb, ktoré sa obstarávali v roku 16,15,14, tak v roku 2018 ich dodávateľ prestal technologicky podporovať, a teda neboli použiteľné,“ pokračoval Andrassy.

Nasledovalo ďalšie obstarávanie, aby ten prvý systém neputoval do koša. Navyše, museli by sme vrátiť milióny eur z projektu financovaného z európskych peňazí. Náklady na monitorovacie náramky sa ešte viac predražili,“ povedal Andrassy.

“Sme na úrovni viac ako 52-miliónov. A keby sme si nechali pripraviť projekt výstavby novej väznice na Slovensku, tak za tých 52 miliónov postavíme novú väznicu,“ povedal Andrassy.

Šéf Najvyššieho kontrolného úradu spochybnil nielen výber dodávateľskej firmy, ale aj mnoho ďalších krokov počas obstarávania náramkov pre odsúdených. Postup ministerstva spravodlivosti bude prešetrovať polícia. Bývalá ministerka spravodlivosti sa chce stretnúť s predsedom NKÚ, pretože má pochybnosti o výsledkoch kontroly.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko