Na hlavný obsah

Prezidentka privítala francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona

Sledujte spoločné vyhlásenie hláv štátov po rokovaní.

Prezidentka privítala francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona
Francúzsky prezident Emmanuel Macron a Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Martin Baumann

Francúzsky prezident Emmanuel Macron je na návšteve Slovenska. V Prezidentskom paláci ho v stredu (31. 5.) privítala prezidentka Zuzana Čaputová tradične chlebom a soľou.

Po privítacom ceremoniáli absolvovali hlavy štátov rokovanie, po ktorom vystúpili so spoločným vyhlásením. Pozrite si jeho záznam:

Prezidenti vyzdvihli strategické partnerstvo krajín. Na rokovaní hovorili aj o energetike, boji s dezinformáciami a bezpečnostnej situácii.

Čaputová považuje návštevu francúzskeho prezidenta za dôkaz vynikajúcich vzájomných vzťahov. Macron označil Slovensko za priateľa a spojenca. V tejto súvislosti vyzdvihli viacero memoránd o spolupráci, ktoré zástupcovia Slovenska a Francúzska podpísali pri príležitosti Macronovej návštevy.

Témou bol aj boj s dezinformáciami

Hlavy štátov podčiarkli tiež rovnaké postoje k vojne na Ukrajine. Prezidenti hovorili tiež o nadchádzajúcom samite NATO vo Vilniuse, ako ďalšom posilňovaní bezpečnosti krajín na východnom krídle Aliancie, vrátane Slovenska. Témou rokovania bol aj boj s dezinformáciami. Čaputová poukázala, že v tejto oblasti je Slovensko veľmi zraniteľné.

Návštevu Emmanuela Macrona v relácii Aktuálne :24 okomentoval expert na francúzsku politiku Pavol Jusko. Záznam si môžete pozrieť tu:

Pozrite si fotogalériu zo stredajšej návštevy francúzskeho prezidenta v Prezidentskom paláci:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko