Na hlavný obsah

Environmentalisti žalujú úrady za udelenie povolenia pre SpaceX

Dôvodom je neposúdenie vplyvov ich kozmodrómu na prírodu v Texase.

Environmentalisti žalujú úrady za udelenie povolenia pre SpaceX
Štart vesmírnej rakety Starship spoločnosti SpaceX. Foto: TASR/AP

Ochranári a ďalšie organizácie v pondelok (1. 5.) podali žalobu na americký Federálny letecký úrad (FAA) za to, že spoločnosti SpaceX umožnil uskutočňovať štarty rakiet v Texase bez toho, aby dostatočne preskúmal ich vplyvy na okolitú prírodu. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

Ochranári a ďalšie skupiny tvrdia, že FAA dostatočne neposúdil environmentálne vplyvy kozmodrómu spoločnosti SpaceX v Boca Chica v štáte Texas. Opatrenia, ktoré tento úrad nariadil, podľa žalujúcej strany nie sú na ochranu prírody v okolí kozmodrómu dostatočné.

Túto oblasť používajú na prezimovanie bahniaky a je prirodzeným miestom výskytu ďalších živočíchov vrátane ocelotov a morských korytnačiek, píše DPA.

Vesmírna raketa Starship spoločnosti SpaceX 20. apríla vybuchla niekoľko minút po štarte. Americká federálna agentúra pre ochranu divej zvery (FWS) uviedla, že po štarte kúsky betónu vymrštilo až do vzdialenosti desať kilometrov severozápadne od kozmodrómu. V dôsledku výbuchu takisto nastal požiar, píše Reuters.

FAA a SpaceX sa k žalobe bezprostredne nevyjadrili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet