Na hlavný obsah

Erdogan je presvedčený, že svoj post obháji už v prvom kole. Opozícia hovorí o manipulovaní výsledkov

Má vraj jasný náskok.

Erdogan je presvedčený, že svoj post obháji už v prvom kole. Opozícia hovorí o manipulovaní výsledkov
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a prezidentský kandidát hlasuje počas parlamentných a prezidentských volieb v Turecku. Foto: TASR/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan je presvedčený, že svoj post obháji už v prvom kole prezidentských volieb. Má vraj jasný náskok.

Povedal to podľa agentúry Reuters v noci na pondelok (15. 5.) v prvom vystúpení po zatvorení volebných miestností.

Agentúry však zatiaľ odhadujú, že ani Erdogan, ani jeho hlavný konkurent – kandidát opozície Kemal Kiličdaroglu – nezískajú nadpolovičnú väčšinu hlasov, a druhé kolo tak bude potrebné. Kiličdaroglu je presvedčený, že v ňom vyhrá.

Zatiaľ podľa štátnej agentúry Anadolu spočítali zhruba 98,7 percenta volebných okrskov a Erdogan vedie v pomere 49,4 percenta k 45 percentám. Sčítať teraz zostáva predovšetkým hlasy Turkov žijúcich v zahraničí. 

Aj keby Erdogan napokon neuspel hneď v prvom kole, dopadne podľa všetkého výrazne lepšie, ako očakávali predvolebné prieskumy. Z nich niektoré počítali s víťazstvom Kiličdaroglua už v prvom kole.

Referendum o Erdoganovi

Analytici oslovení agentúrou Reuters vyjadrujú prevažne názor, že teraz bude mať navrch oveľa skôr Erdogan, ktorý je dominantnou postavou tureckej politiky posledných 20 rokov. Aj preto prezidentské hlasovanie do veľkej miery vnímali ako referendum o ňom.

Erdogan v povolebnom vystúpení tiež občanov vyzval, aby sa mali na pozore, kým sčítanie hlasov neskončí. Opozícia sa snaží ľudí zmiasť tvrdením, že jej kandidát je na čele, poznamenal.

Opoziční predstavitelia predtým tvrdili, že ich kandidát vedie a že štátna agentúra manipuluje dáta o sčítaní hlasov. Podľa nich nezapočítava údaje z okrskov, kde má opozícia silné postavenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet