Na hlavný obsah

Európa oslavuje narodeniny. V Bratislave sa ľudia dozvedia viac o príležitostiach, ktoré EÚ svojim občanom ponúka

Od rána tam prichádzajú stovky ľudí.

Európa oslavuje narodeniny. V Bratislave sa ľudia dozvedia viac o príležitostiach, ktoré EÚ svojim občanom ponúka
Na ilustračnej snímke vlajka Európskej únie. Foto: Unsplash

V utorok (9. 5.) si pripomíname zjednotenie Európy. Postaral sa o to bývalý francúzsky minister zahraničných vecí Robert Schuman, ktorý 9. mája 1950 navrhol vytvoriť nové spoločenstvo európskych krajín. Z neho sa postupne zrodila Európska únia.

Oslavy tohto dňa sú aj v bratislavskej Starej tržnici. Pripravené sú viaceré informačné stánky, súťaže či hlavolamy. Od rána tam prichádzajú stovky ľudí, ktorí chcú vedieť o fungovaní Európskej únie viac.

Spolupráca krajín založená na mieri a slobode nie je samozrejmosťou

Deň Európy je podľa vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimíra Šuchu skvelou príležitosťou na oslavu spoločnej európskej identity naprieč všetkými členskými štátmi.

„Symbolika tohto dňa potvrdzuje jednotu Európanov. Zároveň vyjadruje krásu množstva rozdielnych kultúr, jazykov a tradícií, ktoré sú prínosom pre celú Európsku úniu a všetkých Európanov,“ dodal.

Spolupráca krajín založená na mieri, slobode a vzájomnom rešpekte nie je podľa vedúceho Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Roberta Sermeka samozrejmosťou.

„Vážme si preto, že Slovensko môže byť súčasťou EÚ, ktorá tieto hodnoty chráni. Keďže o rok nás čakajú európske voľby, oslavy Dňa Európy budú aj hodnotením toho, čo nám európska demokracia v praxi za ostatné štyri roky priniesla,“ priblížil.

Na bratislavských oslavách vzniku EÚ sa návštevníci dozvedia viac o členských krajinách a o príležitostiach, ktoré Európska únia svojím občanom ponúka. „Novinkou je EdUtajner, bielo-modrý kontajner so symbolmi aktuálneho Európskeho roka zručností. V ňom si môžete otestovať svoje vedomosti o EÚ,“ priblížila Ludviková.

Na podujatí si môžu návštevníci preveriť aj svoje digitálne zručnosti a preskúšať kritické myslenie. Vrcholom osláv bude večerný koncert Jany Kirschner.

Bratislavský hrad osvetlia pri príležitosti Dňa Európy večer od 21.00 do 23.00 h. Informoval o tom odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet