Na hlavný obsah

Európska komisia kritizuje Slovensko, že nevie efektívne využiť stovky miliónov eur z eurofondov

Peniaze sú určené na zlepšenie kvality života marginalizovaných komunít.

Európska komisia kritizuje Slovensko, že nevie efektívne využiť stovky miliónov eur z eurofondov
Na ilustračnej snímke Rómovia. Foto: RTVS

Európska komisia kritizuje Slovensko, že nevie efektívne využiť stovky miliónov eur z eurofondov. Peniaze sú určené na zlepšenie kvality života marginalizovaných komunít. K rómskemu etniku sa na Slovensku hlási okolo 500-tisíc ľudí, zhruba polovica z nich sú deti. Mnohí žijú vo veľkej chudobe, na okraji spoločnosti.

V segregovaných rómskych osadách žije na Slovensku žije takmer 200-tisíc ľudí.

„Bojujú s hladom, s chladom, drvivá väčšina nemá vlastné pripojenie na vodu,“ spresnil výskumný pracovník ústavu etnológie a sociál-nej antropológie Slovenskej akadémie vied Andrej Belák.

„Až 91 percent detí žilo v domácnostiach s príjmom pod hranicou chudoby,“ spresnil splnomocnenec vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity Ján Hero.

Nevyužitým eurofondom sa venovala redaktorka RTVS Radka Novotná:

Nevyhovujúce životné podmienky Rómov sa zlepšujú pomaly. A to aj napriek tomu, že Slovensko čerpá finančné prostriedky z eurofondov na marginalizované komunity. V aktuálnom operačnom programe je pripravených 900 miliónov eur.

„Treba si uvedomiť, že to sú peniaze z ktorých krmíme obrovskú armádu pracovníkov. Tak veľmi rýchlo všetky peniaze prejeme a potom nemajú efektívnosť,“ dodal bývalý splnomocnenec vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity Ábel Ravasz.

„Mŕtve deti, či už zamrznutím, uhorením, na ľahko liečiteľné choroby, to sa opakuje, každý rok máme niekoľko prípadov,“ povedal Belák.

„Jedna vec čo by TSP nemal robiť, je zostať v kancelárii,“ myslí si Ravasz.

„Možno aj to bolo chybou, že tie peniaze boli určené na vytvorenie pracovných miest. Tie miesta sa vytvorili, aktivity sa vykázali a tie peniaze sa v rezortoch nejakým spôsobom stratili,“ ozrejmil Hero.

„Štátna podpora sa musí koncentrovať na tých 150-tisíc ľudí v najväčšej biede,“ dodal Ravasz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko