Na hlavný obsah

Európska komisia pritvrdzuje v boji proti korupcii: Chce zjednotiť tresty a zaviesť sankcie pre cudzincov

Pomôcť majú návrhy zákonov.

Európska komisia pritvrdzuje v boji proti korupcii: Chce zjednotiť tresty a zaviesť sankcie pre cudzincov
Vlajky Európskej únie pred budovou Európskej komisie. Foto: RTVS

Európska komisia chce pritvrdiť v boji proti korupcii, a to nielen v členských štátoch, ale aj v krajinách mimo Európskej únie. Pomôcť majú návrhy zákonov, ktoré by zjednotili tresty za úplatkárstvo v celej Únii a zároveň zaviedli sankcie pre korumpujúcich cudzincov.

V čase, keď takmer 70 percent Európanov vníma existenciu korupcie vo svojich krajinách a keď sa európske inštitúcie spamätávajú z korupčnej aféry spájanej s Katarom, navrhuje Európska komisia pravidlá, ktoré by mohli túto a podobné kauzy efektívnejšie vyšetriť a potrestať.

„Navrhujeme, aby sa vo všetkých členských štátoch kriminalizovali všetky formy korupcie. Nielen úplatkárstvo, ale aj obchodovanie s vplyvom, nezákonné obohacovanie, sprenevera a zneužívanie moci,“ povedal podpredseda Európskej komisie Margaritis Schinas.

Boju Európskej komisie proti korupcii sa venoval redaktor RTVS Martin Hílek:

Členské štáty by mali upraviť svoje trestné kódexy a harmonizovať definíciu trestného činu úplatkárstva. Návrh z dielne Komisie sa má vzťahovať na korupciu v politike, v úradoch, aj v súkromnom sektore.

„Členské štáty budú musieť zaviesť aj oveľa vyšší štandard. To sa týka trestnoprávnej zodpovednosti, sankcií či premlčacích lehôt. Tiež budú musieť zjednotiť definíciu osôb, na ktoré by sa mali pravidlá vzťahovať,“ vysvetlila eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová.

Návrh musí schváliť Európsky parlament a členské štáty. Európska komisia verí, že celoeurópske pravidlá pre boj proti korupcii by mohli byť schválené pred budúcoročnými voľbami do Európskeho parlamentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet