Na hlavný obsah

Európska únia prisľúbila, že zákaz dovážania obilnín z Ukrajiny by mal trvať dlhšie

Zvýšené kontroly ukrajinských potravín a obilnín pokračujú.

Európska únia prisľúbila, že zákaz dovážania obilnín z Ukrajiny by mal trvať dlhšie
Ilustračná snímka obilia. Foto: RTVS

Zákaz dovážať ukrajinské obilniny na Slovensko bude zrejme platiť do konca roka. Ide o predbežný prísľub z Európskej únie, ktorý RTVS potvrdilo ministerstvo pôdohospodárstva.

Európska únia zakázala dovážať ukrajinské plodiny do vybraných krajín vrátane Slovenska začiatkom mája. Kukurica, repka, pšenica a slnečnica môžu odvtedy našim územím iba prechádzať.

Tento zákaz začiatkom júna vyprší a ministerstvo pôdohospodárstva až teraz prichádza s jasnejším stanoviskom, čo bude nasledovať. „Z neoficiálnych rokovaní, ktoré stále prebiehajú, päť členských štátov plus dva požiadali Komisiu o predlženie do 31. decembra. Zatiaľ máme prísľub, že to nariadenie sa predĺži,“ uviedol poradca ministra pôdohospodárstva Martin Ondráš.

„Je to pozitívna správa, pretože ten termín 5. júna, je dosť nešťastný. Práve začne žatva a ak by sa začalo dovážať nekontrolovateľné množstvo, asi by to dosť poškodilo našich poľnohospodárov,“ vysvetlil predseda výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta (Sme rodina).

Zákazu dovozu ukrajinského obilia sa venovala redaktorka RTVS Barbora Šišoláková:

„Ministerstvo, ako aj vláda, je pripravené v prípade nedohody s Európskou komisiou prijať ďalšie opatrenia na ochranu vnútorného trhu,“ dodal Ondráš. Šéf pôdohospodárskeho výboru po rozhovore s ukrajinským kolegom tvrdí, že naši susedia predĺženým zákazom neutrpia. Tranzit cez Slovensko totiž pokračuje.

,,Pokiaľ to Európska komisia naozaj predĺži, bude to, samozrejme, pozitíva správa. Ruka v ruke s tým však musia prísť ďalšie opatrenia z Bruselu, keď obilniny nebudú končiť na európskom trhu,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Podozrenia z podvodov

Dočasne otvorený trh pre Ukrajinu priniesol viaceré podozrenia z podvodov. Najnovšie upozorňuje na prebaľované mäso a med nezaradený poslanec Patrik Linhart. Postarala sa vraj o to firma na východe Slovenska.

„Mám konkrétne dôkazy, ktoré odovzdám polícii. Podávam trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Problém napríklad je, že ukrajinské mäso sa prebaľovalo a išlo do škôl a škôlok,“ vysvetlil Linhart. Martin Ondráš povedal, že vie o dvoch podnetoch pri otázke hydinového mäsa. „Zatiaľ sa ale nepotrvdili,“ dodal.

Zvýšené kontroly ukrajinských potravín a obilnín pokračujú aj naďalej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko