Na hlavný obsah

Exprezident Trump sexuálne zneužil novinárku, tvrdí porota. Zaplatiť má päťmiliónovú pokutu

K incidentu došlo pred takmer 30 rokmi.

Exprezident Trump sexuálne zneužil novinárku, tvrdí porota. Zaplatiť má päťmiliónovú pokutu
Exprezident USA Donald Trump. Foto: TASR/AP

Americký exprezident Donald Trump sa podľa súdnej poroty dopustil sexuálneho zneužitia, keď pred takmer 30 rokmi napadol bývalú novinárku Jean Carrollovú. Tá ho na súde v New Yorku žalovala v občianskoprávnom spore a vinila ho zo znásilnenia a tiež z ohovárania.

Deväťčlenná porota v utorok (9. 5.) žalujúcej strane priznala odškodné v celkovej výške päť miliónov dolárov (4,6 mil. eur), uviedla agentúra Reuters.

Carrollová tvrdí, že ju Trump v roku 1996 znásilnil v skúšobnej kabínke obchodného domu v New Yorku. Porota dospela k záveru, že to sa nepreukázalo.

Trump však podľa nej vtedy Carrollovú sexuálne zneužil. Sexuálne zneužitie je v práve štátu New York definované ako sexuálny kontakt bez predchádzajúceho súhlasu.

Podľa poroty sa politik tiež dopustil ohovárania, keď vlani na svojej sociálnej sieti Truth Social napísal, že tvrdenie Carrollovej o znásilnení, ktoré sa objavilo v jej knihe, je lož a podvod.

„Absolútne neviem, kto tá žena je. Tento verdikt je škandál – pokračovanie najväčšieho honu na čarodejnice všetkých čias,“ napísal Trump po vynesení rozsudku.

Hovorca jeho volebnej kampane podľa agentúry Reuters uviedol, že sa Trump proti verdiktu odvolá. Exprezident na súde nevypovedal a tvrdil, že Carrollová ho krivo obvinila.

Carrollová výsledok konania nijako nekomentovala, súdnu sieň opustila s úsmevom bez toho, aby prehovorila s novinármi, napísal denník The New York Times.

Obvinenia žien

Porota zložená zo šiestich mužov a troch žien sa o veci radila tri hodiny. Jej záver je podľa amerických médií veľkou komplikáciou pre Trumpove snahy získať republikánsku nomináciu do prezidentských volieb v budúcom roku.

Bývalá stĺpčekárka magazínu Elle je jednou z viac ako 20 žien, ktoré Trumpa verejne obvinili z rôznych foriem sexuálneho obťažovania alebo násilia.

Vôbec prvýkrát sa však teraz niektorým z obvinení zaoberal súd. V občianskoprávnom konaní sa možno domáhať náhrady škôd, súd však nerozhoduje napríklad o treste odňatia slobody ako v trestnom konaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet