Na hlavný obsah

Farmári tvrdia, že ukrajinským pestovateľom, ktorí nemusia spĺňať prísne európske kritériá, nedokážu konkurovať

Svoje obavy prišli vyjadriť priamo do Bruselu.

Farmári tvrdia, že ukrajinským pestovateľom, ktorí nemusia spĺňať prísne európske kritériá, nedokážu konkurovať
Ilustračná snímka – Brusel. Foto: RTVS

Štáty na východe Európskej únie sú zaplavené poľnohospodárskymi komoditami z Ukrajiny. Tvrdia to farmári zo siedmich krajín regiónu, s tým, že ich to znevýhodňuje. Svoje obavy prišli vyjadriť priamo do Bruselu. Od Európskej komisie žiadajú, aby opäť zaviedla kvóty a tarify na ukrajinskú produkciu.

Farmári – vrátane tých zo Slovenska tvrdia, že ukrajinským pestovateľom, ktorí nemusia spĺňať prísne európske kritériá, nedokážu konkurovať.

“Toto nie je otázka a problém mesiaca dvoch, troch. Toto je problém pokiaľ sa definitívne nerozhodne, či Ukrajina vstúpi do Európskej únie alebo nevstúpi, pretože ak by vstúpila, tak musí plniť tie všetky požiadavky, aké sú na Slovensku. To znamená obmedzenia v rámci hnojenia, obmedzenia v rámci účinných látok,“ ozrejmil výkonný podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Andrej Gajdoš.

Téme sa venoval redaktor RTVS Martin Hílek:

Farmári hovoria, že nie sú proti pomoci Ukrajine. Žiadajú však, aby na domácom, európskom trhu, neboli znevýhodňovaní. Pre mnohých z nich je dovoz ukrajinských agrokomodít likvidačný.

Problémy im nespôsobujú len tony nepredajného obilia, ktorého zásoby sú na 150-tich percentách úrovne typickej pre toto obdobie, starosti majú aj o novú žatvu.

“Ceny, ktoré sa nám črtajú, sú na úrovni z rokov 2018 august až september, to znamená pred krízami, kedy boli tie ceny nízke. Môžeme sa baviť o 150 až 160 eur za tonu pšenice. Ak si do toho narátame vysoké extrémne vstupy hnojív, prípravkov a ďalších, cena práce, tak sa dostávame rádovo na stratu niekoľko stovák eur na hektár,“ farmár z okresu Trebišov Tomáš Volkai.

Päť miliónov považujú za nedostatočnú pomoc

Päť miliónov eur z kompenzačného balíka Európskej komisie, považujú slovenskí farmári za nedostatočnú pomoc. Ukrajinské obilie a ďalšie poľnohospodárske produkty však spôsobuje problémy aj krajinám, ktoré s Ukrajinou priamo nesusedia.

“Chceme se baviť aj o tom, aby členské štáty Európskej únie, vrátane Českej republiky, ktorá je tranzitnou krajinou, aby skutočne fungovali len ako tranzitné. To znamená aby tie koridory solidarity bolo koridormi,“ dodal prezident Agrárnej komory ČR Jan Doležal.

Podľa farmárov, najúčinnejším riešením súčasnej situácie by bolo vyňatie poľnohospodárskych produktov z bezcolného režimu. Ten schválila Európska únia na ukrajinské produkty do júna budúceho roka.

Svoje požiadavky a návrhy popoludní prezentovali eurokomisárovi pre poľnohospodárstvo Januszovi Wojciechowskému. Ten prisľúbil, že problémom sa bude zaoberať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko