Na hlavný obsah

Fenomén El Niňo pravdepodobne tento rok príde a prinesie teplotné rekordy

Jeho intenzitu a trvanie však zatiaľ nemožno odhadnúť.

Fenomén El Niňo pravdepodobne tento rok príde a prinesie teplotné rekordy
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Pravdepodobnosť výskytu klimatického javu El Niňo je v tomto roku vysoká a počas roka sa zvyšuje. Do júla je pravdepodobnosť výskytu 60 percent a do konca septembra dokonca 80 percent. El Niňo pravdepodobne povedie k novému rekordu priemernej teploty. V stredajšej (3. 5.) správe o tom informovala Svetová meteorologická organizácia (WMO).

El Niňo sa objavuje vždy po niekoľkých rokoch a zvyčajne sa spája s nárastom teplôt. V tropických oblastiach tento jav spôsobuje suchá a okrem iného znižuje schopnosť lesov absorbovať skleníkový plyn oxid uhličitý.

V iných častiach sveta vedie k výdatným zrážkam. Naposledy sa vyskytol v rokoch 2018 až 2019, uvádza agentúra AFP. Tento efekt zmierňuje opačný jav La Niňa, ktorý sprevádza pokles teplôt.

„Práve sme zažili osem najteplejších rokov v histórii, hoci fenomén La Niňa za posledné tri roky dočasne spomalil nárast globálnych teplôt. Nástup javu El Niňo s najväčšou pravdepodobnosťou povedie k ďalšiemu nárastu globálnych teplôt a zvýši riziko nového rekordu priemernej teploty,“ povedal generálny tajomník WMO Petteri Taalas.

V Tichom oceáne v súčasnosti prevládajú neutrálne podmienky, ale je veľmi pravdepodobné, že ich tento rok vytlačí otepľujúci sa El Niňo. Jeho intenzitu a trvanie však zatiaľ nemožno odhadnúť, uviedli meteorológovia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet