Na hlavný obsah

Fíni titul neobhája, vo štvrťfinále podľahli Kanade

Kanada postupuje do semifinále ôsmykrát za sebou.

Fíni titul neobhája, vo štvrťfinále podľahli Kanade
Kanadskí hokejisti oslavujú gól vo štvrťfinále proti Fínsku Foto: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin

Kanadskí hokejisti postúpili do semifinále 86. MS v hokeji 2023. Vo štvrťfinálovom dueli v Tampere zdolali vo štvrtok (25. 5.) obhajcov titulu Fínov 4:1.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Domáci sa tak s turnajom lúčia, v najlepšej štvorke MS budú chýbať prvýkrát od roku 2018. V repríze uplynulých troch finálových duelov si oba tímy vytvorili množstvo šancí, no Kanaďania sa dopustili v defenzíve menej chýb a v koncovke boli oveľa efektívnejší. Fínom tak odplatili vlaňajšiu finálovú prehru z rovnakej arény (3:4 pp). Do semifinále MS postúpili ôsmykrát za sebou.

Fíni napriek tlaku a množstve šancí neuspeli

Zápas sa začal v strhujúcom tempe. Fíni sa chceli chopiť taktovky a tlačili sa do bránky, no narážali na kompaktný defenzívny blok súpera. Kanaďania hrozili nebezpečnejšie, Neighboursa ešte vychytal Larmi, v 7. min však Quinn prenikol po pravej strane, prekabátil Ohtamaau a strelou popod betón prekonal fínskeho brankára.

Vzápätí mohlo byť 2:0 po bekhendovom zakončení Weegara, Larmi tentoraz zasiahol. Severania sa nevedeli presadiť ani v presilovkách, kde im chýbal moment prekvapenia. Do útoku zavelila potom ich najväčšia hviezda, Rantanen sa dvakrát dostal do čistej šance, v oboch prípadoch stroskotal na Montembeaultovi, ktorý stopol aj Hartikainena.

„Suomi“ zvýšili tlak, chvíľami totálne zavreli Kanaďanov v ich pásme. Počas náporu však prepadávali vzadu a v polovici zápasu Blais z prečíslenia zavesil – 2:0. Zaváhali však aj kanadskí obrancovia, do únikov sa dostali najprv Kakko a potom Kapanen, obaja v koncovke neuspeli.

Nepremenené šance ich mohli mrzieť, v 43. minúte kanadskí hráči vyšachovali domácich a nepokrytý Carcone zakončil ponad padajúceho Larmiho – 3:0. Z tohto knokautu sa už Fíni nespamätali. V 3. tretine pôsobili chvíľami bezradne. V závere pri power play bez brankára dokázali ešte znížiť zásluhou dôrazného Hartikainena, no záverečné slovo mal Toffoli, ktorý do prázdnej bránky stanovil na konečných 4:1 pre Kanadu.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport